Bøger / faglitteratur

Meditation og spirituel materialisme : vejen uden håb og frygt


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
206 sider: ill.
Udgivet
2007
Ophav

Beskrivelse


Om buddhistisk spiritualitet og om at undgå den fare i den spirituelle søgen, der af forfatteren betegnes som spirituel materialisme; at styrke sin egocentricitet ved spirituelle metoder.

Indhold

Spirituel materialisme ; Overgivelse ; Guruen ; Indvielse ; Selvbedrag ; Den svære vej ; Den åbne vej ; Humoristisk sans ; Egoets udvikling ; De seks verdener ; De fire ædle sandheder ; Bodhisattva-vejen ; Shunyata ; Prajna og medfølelse ; Tantra


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2007

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 15. nov. 2007

Bogen henvender sig til interesserede i spiritualitet og buddhisme, især den tibetanske.

Forfatteren (1939-1987) var tibetansk buddhist, oprindeligt leder af et kloster, men flygtet til Vesten i 1959. Han var meditationslærer og tibetansk lama. Bogen indeholder 15 af hans foredrag og belæringer fra perioden 1971-1972. Rinpoche har skrevet et kort forord. Enkelte af foredragene har også spørgsmål og svar. Kapitlerne kan læses hver for sig, men bedst fremadskridende. Hovedemnet er en opfattelse af, at et Ego hersker over form, tale og sind. Dette må overvindes ved hjælp af meditation for at finde sig selv. Målet med meditationen er at opnå grundlæggende sundhed og oplysning. Bogen anviser hvordan, bl.a. forholdet mellem guru og elev, mellem bedrag og selvbedrag, ægte og uægte følelser og erkendelser. Alt med det formål at blive ven med sig selv og få et åbent liv og kommunikation uden kamp eller hast. Bogen er illustreret med 15 vignetter. Sproget er enkelt, letforståeligt og logisk ud fra præmisserne.

Der findes ikke så mange nyere titler om tibetansk buddhisme. Denne må anses for en klassiker for tilhængerne.

Klassisk værk om tibetansk meditation.Informationer og udgaver