Bøger / faglitteratur

Medborgerskab : fra teori til praksis


Beskrivelse


Gennemgang af medborgerskab fra nærmiljøet til både nationale og globale fællesskaber samt et kort historisk tilbageblik. Derudover 16 oplæg til undervisningsforløb rettet mod folkeskolens mellemtrin.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 2008

af

af

Jens Verner Nielsen

d. 25. aug. 2008

Bogen er direkte til lærerstuderendes beskæftigelse med det nye obligatoriske emne i uddannelsen, men den har også meget godt stof til grundskolens undervisere i dansk, religion og samfundsfag.

I bogens første del giver forfatteren, der er seminarielektor og religionshistoriker, et omfattende og nærværende overblik over emnet. Klar i både tanke og formulering fremlægger hun enkelt og selvfølgeligt begrebsafklaring på alle niveauer fra nærmiljøet til det globale ingenmandsvælde og et kort historisk tilbageblik inden nutidens forståelser af medborgerskab behandles med opridsning af centrale problemstillinger og med mange åbne formuleringer til egne overvejelser og med brug af aktuelle eksempler. Teksten er letlæst og uakademisk, men diskrete kildehenvisninger henviser til en omfattende litteraturliste med både artikler, bøger og webadresser. I bogens anden del - Værktøjskassen - fremlægges 16 oplæg med en fast, fornuftig disposition til kloge undervisningsforløb rettet mod folkeskolens mellemtrin, men med mulighed for brug både inden og efter 4.-6. klasse i flere faglige sammenhænge.

Bogen udmærker sig ved den praktiske del med konkrete undervisningsforløb, men må på læreruddannelsen nok konkurrere med Korsgaards mere omfattende Medborgerskab, identitet og demokratisk dannelse fra 2004.

Det er en skarpt formuleret bog med tankevækkende problemstillinger om et alvorligt emne, der er obligatorisk på læreruddannelsen og påtrængende i grundskolens undervisning.


Folkeskolen

Årg. 126, nr. 5 (2009)

af

af

Berit Rydahl Sørensen

Årg. 126, nr. 5 (2009)