Gå til indholdMed tog over Vejlerne : Thisted-Fjerritslev Jernbane 1904-1969


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

168 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2011

Originaludgave

2011


Beskrivelse


Historien om den nordjyske privatbane og dens betydning for egnens erhvervs- og kulturliv, verdenskrigenes påvirkning af jernbanedriften m.m. Med beskrivelser af linjeføring, stationer og materiel


Anmeldelser (3)


6. maj. 2011

For jernbaneentusiaster, lokalområdet og lokalhistorisk interesserede.

Thisted-Fjerritslev banen kunne ikke finansieres af den tyndt befolkede egn, som var præget af fattigdom, sandflugt og stor udvandring, og blev derfor kun bygget i kraft af en ekstraordinær statsstøtte. Banen var 54 km lang og blev åbnet i 1904. Den blev hurtigt en vigtig brik i egnens udvikling både mht. erhvervsliv og kultur. Flere byer voksede op langs strækningen, og trafikken var i begyndelsen livlig. Men snart mærkedes konkurrencen fra vejtrafikken, og kroniske underskud blev en følge deraf. En undtagelse var årene 1940-1945, hvor banen spillede en vigtig rolle i besættelsesmagtens omfattende byggeri af forsvarsværker ved Vestkysten - et aspekt, der fylder meget i bogen. I efterkrigsårene blev det dog tydeligt, at banen aldrig kunne blive rentabel trods skinnebusser og gennemgående tog til Aalborg. I 1969 måtte man give op. Bogen er rigt illustreret og afsluttes med en indgående beskrivelse af linjeføring, stationer og deres personale, banens trinbrætter og det rullende materiel. Specielt skal fremhæves bogens brede almene formidling, det værdifulde lokale billedmateriale og fremstillingens fine spændende samspil med områdets erhvervshistorie.

Intet af tilsvarende omfang om Thisted-Fjerrislev banen.

Et velskrevet, indbydende illustreret og grundigt stykke jernbanehistorie, der med vide forgreninger til områdets lokal- og erhvervshistorie udvider målgruppen langt ud over deciderede jernbaneentusiaster.

Lektørudtalelse

Af

Kresten Søe Christensen

Jernbanen

Af

Niels Ole Ladefoged

2012, nr. 1

Banen

Af

Flemming Søeborg

Årg. 21, nr. 124 (2011)


Informationer og udgaver

Lydbog (cd-mp3)

2013

Bog

2011