Gå til indholdBøger / faglitteratur / talemåder

Med professorhatten på : idiomatiske vendinger med historie


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

108 sider: ill. i farver

Udgivet

2020

Ophav

Lise Bostrup(forfatter, (hovedansvarlig))

Gert Ejton(illustrator)
Genre og formtalemåder, danske talemåder

Beskrivelse


Om idiomatiske vendinger i det danske sprog. Gennemgang af vendinger og udtryk i en sproglig og kulturel kontekst. Der bliver gået i dybden med fx udtryk som "at gå fra snøvsen" og "at skrive sig noget bag øret". For læsere interesserede i det danske sprogs historie


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. jan. 2021

af

af

Martin Minka Jensen

d. 15. jan. 2021

Om idiomatiske vendinger i det danske sprog. Gennemgang af vendinger og udtryk i en sproglig og kulturel kontekst. Der bliver gået i dybden med fx udtryk som "at gå fra snøvsen" og "at skrive sig noget bag øret". For læsere interesserede i det danske sprogs historie.

Bogen går i dybden med 46 af de mest uforståelige af det danske sprogs idiomatiske vendinger. Udtrykkende er relativt velkendte, men hvor stammer de fra? Nogle stammer fra Bibelen, nogle fra de gamle grækere og nogle fra hippietiden i 1970'erne. Visse udtryks betydning og anvendelse på andre sprog er undersøgt, mens andre beskrivelser ledsages af anekdoter fra deres brug i sproget og litteraturen. "At få en appelsin i sin turban" og "at gøre en myg til en elefant" er eksempler på udtryk, der analyseres. Udover gennemgangen af det enkelte udtryk rummer bogen en indledning, der viser, hvordan de er brugt i dansk kulturhistorie. Bogen er illustreret af Gert Ejton.

Meget underholdende og interessant lille udgivelse. Mange af de vendinger vi bruger i sproget, aner vi ikke, hvor kommer fra, eller deres helt bestemte betydning. Dette retter denne bog op på. Vil klart henvende sig bredt, da sproget er almenmenneskeligt og vendingerne brugt af mange.

Med ja-hatten påUgler i mosen


Perler for svin


er et opslagsværk med 2000 idiomatiske vendinger. Ugler i mosen og Perler for svin er to andre eksempler på bøger, der dykker ned i det danske sprogs mange udtrykMed ja-hatten på er et opslagsværk med 2000 idiomatiske vendinger. og Perler for svin er to andre eksempler på bøger, der dykker ned i det danske sprogs mange udtrykMed ja-hatten på er et opslagsværk med 2000 idiomatiske vendinger. Ugler i mosen og er to andre eksempler på bøger, der dykker ned i det danske sprogs mange udtryk.Informationer og udgaver

2020

Bog

Illustrator: Gert Ejton

Bostrup, 1. udgave