Gå til indholdMarvfolket


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

495 sider

Udgivet

2011

genre/form

romanOriginaludgave

1989


Beskrivelse


En kunstnerinde med rødder i maorifolket bor alene i en øde egn af New Zealand. Hendes isolation brydes brutalt og skæbnesvangert af en stum 8-årig dreng og hans stedfar


Anmeldelser (15)


18. dec. 2018

Keri Hulme blev med et slag berømt i den engelsktalende verden, da hun i 1985 fik den eftertragtede Booker-pris for denne debutroman. Hun bor i New Zealand og nedstammer fra den oprindeligebefolkning, maorierne, noget som spiller en væsentlig rolle i romanen, der givet er stærkt selvbiografisk. Den fortæller om et kompliceret trekantsforhold mellem kunstneren Kerewin, en dreng på 11år og hans stedfar, der er fuldblods maori. Kerewin, der bor alene i et stort hus i vildmarken, får en dag uventet besøg af et stumt hittebarn, Simon, som engang er skyllet i land efter etskibbrud. Hun kommer i kontakt med drengens stedfar, Joe, og bogen handler om de skæbne-ssvangre konsekvenser på både godt og ondt det får for dem alle tre. Det er en roman af egenartetoriginalitet, hvor splittelsen i personernes sind afspejler sig i et poetisk billedsprog, vekslende med drømme og fantasier, raseri og fortvivlelse. Oversættelsen er i sig selv en bedrift.Marvfolket er en lang roman (sine steder forlang), der stiller krav til læserens udholdenhed, som rigeligt belønnes. Man skal nok tænke på, at der for tiden er stor interesse for bøger om andrekulturformer.

Lektørudtalelse

Af

Preben Skov

9. nov. 2011

Alle læsere af store, klassiske, dybe, velskrevne, krævende, spændende og givende romaner med stærke historier bør læse denne - og som sådan skal den formidles. Indeholder muligheder til flere diskussionsemner, så bogen er også oplagt til gode læsegrupper.

Det er Keri Hulmes eneste roman - et one-hit-wonder fra 1984, der her genudgives i 3. udgave med nyt forord samt med "gennemset og revideret" oversættelse. Bogen er tidløs i form og indhold og er derfor en velkommen genudgivelse. Bogens 3 hovedpersoner er den kreativt blokerede kunstner, Kerewin Holmes, den 8-årige traumatiserede, skibbrudne og intelligente, men stumme Simon og hans adoptivfar den kærlige, alkoholiserede og voldelige Joe. Bogen foregår på New Zealand og har dybe rødder i landets maori-kultur. I bogens første del væves deres liv og skæbner samme, og efter voldsomme begivenheder ændres deres forhold i anden del frem mod en slutning med mulighed for fortolkninger. Det hele fortælles i et fejende flot sprog samt en unik og fascinerede stil med indre tanker holdt op mod virkelighedens reaktioner. En fascinerende historie med mange lag om bl.a. mellemmenneskelige relationer, ensomhed, isolation, svigt, traumer og reaktionsmønstre.

Hold den op mod en række af verdenslitteraturens store værker, og den står distancen uden direkte sammenlignelige værker med sin unikke form.

En fængslende historie med mange lag om stærke personer i en fremmed kultur og velskrevet i sin egen unikke form. Krævende og givende læsning hvor form og indhold gå op i en højere enhed.

Lektørudtalelse

Af

Per Drustrup Larsen

Berlingske tidende

Af

Lars Henrik Aagaard

d. 30. dec. 1995

Litteratursiden.dk [online]

Af

Zenia Johnsen

2012-01-23

Weekendavisen

Af

Bo Green Jensen

1988-01-08

Aarhuus stiftstidende

Af

Erik Juul Clausen

1988-05-13

Vendsyssel tidende

Af

Ruth Hjorth Nielsen

1988-01-22

Berlingske tidende

Af

Vagn Lundbye

1988-01-19

Flensborg avis

Af

Henrik Tjalve

1988-01-06

Kristeligt dagblad

Af

Peter Legård Nielsen

1988-02-11

Det fri Aktuelt

Af

Klaus Lynggaard

1988-01-07

Frederiksborg Amts avis

Af

H. Tj.

1988-03-16

Fyens stiftstidende

Af

Christen K. Thomsen

1988-01-05

Vestkysten

Jydske tidende

Af

Lene Shannon

1987-12-06


Informationer og udgaver

Bog

2011

Bog

1999

Bog

1991

Bog

1989