Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Marie får luft


Beskrivelse


9-årige Marie fra Nørrebro oplever en masse i 1950'erne, både hjemme og i skolen. Hun får en ny veninde, men en tur på Bakken med far er nu det allerbedste.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2002

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 15. maj 2002

Bogen er femte og sidste del af Marie på stenbroen (1995). Meget velegnet til oplæsning fra ca. 7 år og selvlæsning fra ca. 9 år. Bogen er episodisk opbygget, og kapiteloverskrifterne er farverige talemåder, der relaterer til indholdet. Sproget er dialogrigt og flydende, og selv om det rummer enkelte tidstypiske vendinger, forekommer det aldrig tungt og gammeldags. Forfatteren giver, uden at forfalde til nostalgi eller grå socialrealisme, et fint tidsbillede af en piges opvækst i et københavnsk arbejderhjem i midten af forrige århundrede. Hun mestrer den psykologiske personbeskrivelse ikke blot af hovedpersonen Marie, men også af bipersonerne, som forældre, lærere og skolekammerater. Marie beskrives som en kvik og ressourcestærk efternøler i en fattig, børnerig og kærlig familie. Hun fremstår så levende og vedkommende, både når hun agerer i familien, i skolen og i fritiden, at målgruppen sagtens kan identificere sig med hende, selv om hendes vilkår er så anderledes end moderne børns.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. maj 2002

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 15. maj 2002

I denne femte, og efter forlagets oplysninger, sidste bog om Marie, er hun nu blevet "enebarn" efter at Vibeke, den yngste af hendes ældre søskende, er flyttet hjemmefra. Det giver mere plads i lejligheden og en dag siger hendes far, at han vil skaffe hende et skrivebord. Det tvivler moderen dog på, familien har ikke mange penge at rutte med, men faderen holder fast og efter lang ventetid får Marie sit skrivebord. Sideløbende med beretningen om hvordan det går derhjemme med familieskærmydsler får læseren indblik i Maries skoleliv, der får en radikal ændring, da de i en periode får en ung vikar. En ny pige i klassen sætter også sit præg på Maries hverdag. Det er en socialrealistisk skildring fra 1950'erne i København. Den skildrer i et letflydende og let tilgængeligt sprog, hvordan den daglige tilværelse former sig for en mindrebemidlet familie. Trods pengenød trives den lille familie, og ting, der sker eller ses i dagligdagen, giver næring for drømme om et "rigere" liv. Maries forhold til familien, omgangskreds, naboer og skolekammerater beskrives i let nuanceret form. Velegnet til højtlæsning på mellemtrinnet, selvlæsning fra ca. 4.kl. Titlen hentyder til en af de sidste episoder, hvor Maries far tager hende med op i den store luftgynge på Bakken.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 40 (2002)

af

af

Ingrid Skovgaard Andersen

Årg. 119, nr. 40 (2002)