Bøger / faglitteratur / erindringer

Mama Tenga : mit afrikanske liv


Beskrivelse


Den tyske boghandler, Katrin Rohde (f. 1948), skildrer hvordan hun under en rejse i 1989 tabte sit hjerte til Burkina Faso og især til gadebørnene dér. Hun solgte efterfølgende sine boghandler og flyttede til det fattige land hvor hun bl.a. har etableret et børnehjem for de mest udsatte børn.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. okt. 2011

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 13. okt. 2011

Henvender sig til læsere med interesse for Afrika, u-landsforhold og ildsjæle. Bogen hører ikke til de mest letlæste, uden dog at være decideret vanskelig.

Mama Tenga er kælenavnet for en kvinde, der forlod tilværelsen som boghandler i Tyskland og viede sit liv til gadebørn og andre vanskeligt stillede i Burkina Faso. Hendes fascination af landet og folket er smittende, og hendes arbejde med bl.a. et børnehjem er internationalt anerkendt. Bogen fortæller levende og med dybfølt respekt om børn og voksne, der har gjort indtryk, om det fattige lands hverdag og traditioner, og efterlader et indtryk af en ægte ildsjæl, der også konverterede og blev muslimsk andenhustru. Sproget er levende og varieret, men visse steder en anelse knudret og med mulige oversættelsesfejl som fx at man hilser "knælende", hvor der formentlig menes at neje.

Det er nærliggende at sammenligne med Blixens afrikanske fortællinger, Mankells socialantropologiske romaner og Corinne Hoffmanns masai-kærlighed.

Forfatteren skildrer sin dybe kærlighed til Burkina Faso og de særligt vanskeligt stillede i landet, især gadebørnene, som hun har etableret børnehjem for. Hun er tysker, tidligere boghandler, men tabte sit hjerte til det fattige afrikanske land under en rejse. Siden har hun opnået stor anerkendelse for sin indsats. Bogen giver et godt indtryk af denne ildsjæl og af landet, dets mennesker og livsvilkår. Bogen hører ikke til de lettest tilgængelige og kan virke en anelse knudret i sproget visse steder.