Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Malteserfalken : detektivroman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

237 sider

Udgivet

2014

Ophav

Dashiell Hammett(forfatter)

 Kurt Kreutzfeld(oversætter)
Genre og formroman, krimi
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Kriminalroman om privatdetektiven Sam Spade, der mistænkes for mordet på sin partner og derfor må finde gerningsmændene


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Dan Heinsen

d. 19. dec. 2018

Bogen regnes for en af kriminallitteraturens klassikere. Hammett hører ligesom Raymond Chandler til den hårdkogte skole inden for kriminalgenren og disse to har haft en betydelig indflydelse på deres samtids »seriøse« amerikanske roman. Hammetts sprog er knapt og enkelt, hans privatdetektiv skildres uden nogen form for romantik, alligevel formår forfatteren ved sin evne til at give en fortælling rytme hele tiden at holde læseren fangen. Personlig foretrækker jeg Chandler, som jeg anser for at være betydeligere som sprogkunstner, men ethvert bibliotek, som ønsker at præsentere den gode kriminallitteratur bør købe Malteserfalken.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2014

af

af

Grethe Lorentzen

d. 7. aug. 2014

Til alle elskere af de klassiske detektivromaner fra krimiens ungdom. Denne, samt hovedpersonen Sam Spade, har nærmest ikonstatus, ikke mindst takket være Humphrey Bogarts fortolkning som Spade i filmatiseringen fra 1941.

Dashiell Hammett (1894-1961) skabte den hårdkogte privatdetektivroman med en hovedperson der er uden moralske skrupler. Den koldblodige Sam Spade driver et detektivbureau sammen med kollegaen Miles Archer, hvis kone han har et forhold til. Archer bliver dræbt og Spade, som kun har et skuldertræk tilovers for tabet af kompagnonen, bliver mistænkt for selv at have slået ham ihjel og må derfor finde gerningsmændene. Han hvirvles ind i jagten på malteserfalken, en diamantbesat fugle-figur fra korsriddertiden. Sproget er, som hovedpersonen, nøgternt og usentimentalt, med 20'er slang. Mænd er af få ord og tager affære, og kvinder er lidt hjælpeløse. Nok Hammetts mest kendte roman.

Romanen (1929) kom første gang på dansk i 1946 med titlen Den maltesiske falk, og er siden udkommet med titlerne Malteserfalken og Ridderfalken, senest 1984. Denne er fortsat i Kurt Kreutzfelds oversættelse. Romanen er filmatiseret flere gange, og i 1941 med Humphrey Bogart i hovedrollen som den kyniske privatdetektiv Sam Spade. Den regnes for en af de første i film noir-genren.

Nu er der mulighed for at få fornyet eksemplarerne af denne legendariske klassiker, som oser af 1920'er hårdkogt San Francisco miljø. Hvor 1984-udgaven overhovedet findes, må den være slidt.Informationer og udgaver

2014

Bog

Dashiell Hammett

Rosenkilde & Bahnhof, 1. RB-udgave

1969

Bog

Dashiell Hammett

Fremad, 2. udgave

1969

Bog

Dashiell Hammett

Fremad, (2. udg., 2. opl.

2014

Ebog

Dashiell Hammett

Rosenkilde & Bahnhof, 2. udgave

2004

Lydbog (net)

indlæser: Gerda Andersen

Danmarks Blindebibliotek

1979

Lydbog (bånd)

indlæser: Gerda Andersen

Statens Bibliotek og Trykkeri for Blinde