Gå til indholdMåder at finde hjem på


Detaljer

Seneste udgave, bog


Beskrivelse


Roman fra Chile, hvor en forfatter tænker tilbage på et jordskælv, han oplevede som dreng, på militærdiktaturet og på pigen Claudia. Han genfinder hende som voksen i en proces, som involverer erindringens nødvendighed, både den individuelle og den kollektive


Anmeldelser (3)


3. jun. 2015

Fortælling fra Chile fra jordskælvet i 1985 oplevet af en 9-årig dreng, som vi møder igen som voksen i 2010. For alle med interesse for chilensk historie og litteratur.

Romanens første del er fortællerens erindringer fra det jordskælv, han oplevede som dreng og den allerførste forelskelse i pigen Claudia; men også om fortielser, utryghed og angst hos de voksne på grund af militærdiktaturet, hvor tusinder af mennesker blev myrdet eller forsvandt. Så springer vi til nutiden, hvor fortælleren skriver en roman og tematiserer dét at læse, at skrive, at elske og at skilles. Han genfinder til slut sin Claudia; her krydser de to spor og tematiserer processen fra barn til voksen og hukommelsens nødvendighed, både den individuelle og den fælles historiske.

Det kan lyde af meget, at denne korte roman både handler om samfund og kærlighed samt skriften, erindringen og turen fra barn til voksen. Men det lykkes fint. Jeg var især optaget af de afsnit, som krydser mellem barndom, voksenliv og erindring. Og det er den mest intense beskrivelse af Pinochet-diktaturet, jeg kan mindes at have læst. Smukt sprog. Fin bagsidetekst. Alejandro Zambra (f. 1975) er en af de ny stjerner i sydamerikansk litteratur.

Dette er forfatterens tredje bog på dansk, i 2014 kom Træernes privatliv


Bonsai


og Bonsai. Tematisk kan han minde om Bolano og GuelfenbeinDette er forfatterens tredje bog på dansk, i 2014 kom Træernes privatliv og . Tematisk kan han minde om Bolano og GuelfenbeinDette er forfatterens tredje bog på dansk, i 2014 kom Træernes privatliv og Bonsai. Tematisk kan han minde om Bolano og Guelfenbein.

Lektørudtalelse

Af

Marianne Majgaard Jensen

Weekendavisen

Af

Joakim Jakobsen

d. 17. jul. 2015

Standart

Af

Rigmor Kappel Schmidt

Årg. 29, nr. 4 (2015)


Informationer og udgaver

Bog

2015