Gå til indholdLyset bag dine øjne


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

353 sider

Udgivet

2017

genre/form

romanOriginaludgave

2017


Beskrivelse


Omkring 1950 bliver den ni-årige Helena sendt hjemmefra for at gå på blindeskole i Helsinki. Det er svært for hende og for familien, som går lidt i opløsning. Mange år senere kommer hendes nevø Tuomas også til Helsiniki, hvor han finder sig en mand


Anmeldelser (3)


3. mar. 2017

Finsk slægtsroman, hvor vi følger to generationers kamp for at få det liv, de gerne vil. For læsere af nordiske familieromaner.

Helena vokser op med sine to søskende i en lille nordfinsk by i 1940'erne. Hun er født blind og bliver som 9-årig sendt til Helsinki for at gå på blindeskole. Det medfører store forandringer for familien. Faderen drages mod mænd i storbyen og sin dødsdrift, moderen bliver bitter, og mormoderen, den gamle jordemoder, spiser sig ihjel. Helenas søster skynder sig at flytte hjemmefra, og broderen Johannes overtager ad åre forældrenes fotoforretning. Hans søn Tuomas bliver, parallelt med Helena, bogens anden hovedperson. Han uddanner sig i Helsinki og får sammen med sin mand et godt liv, indtil moderen til deres kommende barn mod alle aftaler berøver dem den glæde. Helena bliver gift med og skilt fra en voldelig mand og ernærer sig i sin desillusionerede ensomhed og tørst som klaverstemmer.

For så vidt en udmærket underholdningsroman med en melankolsk grundtone. Dog er det lidt svært at orientere sig i de to fortællespor og i tid og rum, men det hjælper gevaldigt, hvis man læser bogen i lange stræk uden for mange afbrydelser. Personer og miljøer bliver beskrevet i et fint sprog.

Bogen er en selvstændig fortsættelse til Hvor fire veje mødes


Hvor fire veje mødes


, og i de bedste passager kan den minde om Ragdes "Berlinertrilogien" Bogen er en selvstændig fortsættelse til , og i de bedste passager kan den minde om Ragdes "Berlinertrilogien" Bogen er en selvstændig fortsættelse til Hvor fire veje mødes, og i de bedste passager kan den minde om Ragdes "Berlinertrilogien" Hvor fire veje mødes.

Lektørudtalelse

Af

Lone Krøgh

Jyllands-posten

Af

Christian Møgeltoft

d. 2. apr. 2017

Politiken

Af

Thomas Bredsdorff

d. 3. apr. 2017


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2019

Lydbog (net)

2017

Bog

2017

Lydbog (cd-mp3)

2017

Ebog

2017