Bøger / faglitteratur

Lys langs kysten : danske fyrtårne fra Skagen til Gedser


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Fyrtårnenes historie i perioden fra begyndelsen af 1800-tallet til første halvdel af 1900-tallet, hvor det danske fyrvæsen blev udbygget, og tårnene havde deres storhedstid. Med faktaoplysninger og billeder af de enkelte fyrtårne.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 5. mar. 2009

Henvender sig til et relativt smalt publikum af specielt søfarts- og kulturhistorisk-interesserede. Men kan også formidles til andre interesserede, måske især lidt ældre læsere.

2 gange Knud, fotograf Knud Nielsen og tekstforfatter Knud Peder Jensen præsenterer her et opslagsværk og en kulturhistorisk skildring af alle Danmarks fyrtårne fra Skagen til Gedser. Værkets forhistorie er Knud Nielsens ide om at fotografere "samtlige grundmurede" fyrtårne i Danmark. Det sker med start sidst i 1990'erne. Mere end 5000 km på landevej og mange sømil med færger og fiskerbåde er det møjsommelige og grundige fotografiske grundlag for denne bog, som også fortæller dansk søfartshistorie, nemlig den nu historiske brug af fyrtårne. Bogen er rigt illustreret, selvfølgelig med fotos af de mange fyrtårne, men også af de mennesker, der her arbejdede med ofte at frelse andres liv. Meget passende starter den fotografiske runderejse med "Det hvide fyr" i Skagen, der er landets ældste, 260 år, og som med sin højde på 21 meter får kælenavnet "Den lange mand". Hver beskrivelse af fyrtårn er grundig og med mange historisk interessante detaljer. Meget længere ad sejlruten viser Blåvandshuk Fyr sig i horisonten, 39 meter, som bogen fortæller er kendt som "Flagskibet" blandt danske fyrtårne. Sidste fyrtårn er Dueodde Fyr.

En anden bog er Danmarks fyrtårne og fyrskibe af Ove Hermansen, og der findes faktisk også et site www.fyrtaarne.dk.

Enestående billedværk, der dog nok har en relativ smal målgruppe.


Berlingske tidende

d. 27. apr. 2009

af

af

Niels Houkjær

d. 27. apr. 2009


Jyllands-posten

d. 15. mar. 2009

af

af

Stig Olesen

d. 15. mar. 2009


TS

Årg. 38, nr. 3 (2009)

af

af

Arne Gotved

Årg. 38, nr. 3 (2009)