Bøger / faglitteratur / biografier

Luther - antidemokrat og statsidol


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2017

af

af

Cæcilie Hjorth Pedersen

d. 11. okt. 2017

Debatbog med fokus på Martin Luthers mørke sider og reformationens konsekvenser. For læsere med interesse for religiøse tematikker og samfundsmæssige problemstillinger.

Forfatter, debattør, cand. mag. og mag. art. i religionsvidenskab Jens-André P. Herbener mener at danskernes billede af reformationen trænger til en reformation. Med denne bog sætter han derfor spot på Luthers og reformationens mørke sider og gør op med den, ifølge ham, ensidige portrættering af Luther som én af demokratiets, frihedens og lighedens helte. Bogen er opdelt i 8 kapitler. Kapitel 1 har til formål at vise, at Luther ikke havde moderne demokrati, adskillelse af kirke og stat, lighed eller frihed for øje, mens kapitel 2-4 dokumenterer Luthers hadtale mod pave, katolikker, muslimer og jøder. Kapitel 5 gennemgår ukendte sider af lutheranismens indførelse i Danmark, og kapitel 6 ser nærmere på de tyske kirkers forhold til nazisterne og omvendt. Til sidst er kapitel 7 og 8 en jagt på demokratiets og menneskerettighedernes kilder med særligt fokus på oplysningstiden. Bagerst i bogen findes noter og litteraturliste.

Herbener argumenterer for sin sag og kommer vidt omkring i sin kritiske gennemgang af Luther og reformationen. Bogen er skrevet i akademisk stil med mange henvisninger og citater, og den er derfor ikke hurtigt læst.

I Syv myter om Martin Luther analyserer Frederik Stjernfelt også Martin Luther og hans eftermæle med et kritisk blik.