Gå til indholdLTI - lingua Tertii Imperii : Det Tredje Riges sprog : en filologs notesbog


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

396 sider

Udgivet

2010

Originaludgave

2010


Beskrivelse


Forfatteren tog fra nazismens begyndelse noter til sin analyse af Det Tredje Riges sprog, og resultatet udkom på tysk i 1947. Bogen dokumenterer i detaljer, hvorledes nazitidens sprog på samme tid var et spejl og et kompas. I spejlet sås mentalitet og hensigt, i kompasset lå regimets kurs udstukket


Anmeldelser (10)


18. nov. 2010

Udover historikere med særlig interesse for Tyskland under nazismen har bogen et budskab til alle, der interesserer sig for, hvordan sproget udvikler sig og er med til at konstituere vores forestilling om verden.

Ord kan virke som små doser arsenik. De sluges ubemærket, de synes ikke at have nogen virkning, men efter nogen tid viser giftens virkning sig alligevel. Dette citat fra bogen betegner meget præcist, hvad forfatterens ærinde er. Han var sprogforsker og jøde før 2. verdenskrig, og blev frataget sit embede. Under hele krigen skrev han minutiøse dagbøger og koncentrerede sig som sprogmand om, hvordan det tyske sprog langsomt blev ændret, og hvordan dets signaler havde en stærk indvirkning på folket og måden at se verden på. Hans budskab er, at sproget er et stærkt mentalt våben. Bogen har mange relevante budskaber i en tid, hvor "de fremmede" langsomt stigmatiseres gennem sproget. Klemperer døde i 1960, og bogen udkom på tysk i 1947. Det er en kommunikationsekspert, der har taget initiativet til udgivelsen, og han driver en blog på www.klemperer.dk, hvor han tager hver enkelt uges ord og vendinger under behandling. Bogen har allerede været emnet i deadline 2. sektion, og den bør inddrages i mange undervisnings- og debatsammenhænge på grund af dens bud og pendant til vores egen samtid.

Victor Klemperers dagbog i 2 bind Jeg vil aflægge vidnesbyrd til det sidste udkom på dansk i 2003.

En tysk filologs optegnelser over, hvordan det tyske riges sprog ændrede sig under nazismen.

Lektørudtalelse

Af

Jytte Bræmer

Undervisere.dk

Af

Thorkild Thejsen

Årg. 5, jan. (2011)

Journalisten

Af

Michael Diepeveen

2010, nr. 20

Jyllands-posten

Af

Mikael Busch

d. 17. dec. 2010

Politiken

Af

Peter Wivel

d. 19. dec. 2010

Kristeligt dagblad

Af

Jes Fabricius Møller

d. 11. dec. 2010

Information

Af

Georg Metz

d. 3. dec. 2010

Cultures

Af

Ivan Rod

Nr. 6 (2011)

Slagmark

Af

Mathias Hein Jessen

Nr. 60 (2011)

Social kritik

Af

Morten Thing

Årg. 24, nr. 130 (2012)


Informationer og udgaver

Ebog

2020

Lydbog (net)

2011

Bog

2010