Bøger / skønlitteratur / roman

London


Beskrivelse


Byen Londons saga, beskrevet gennem nogle af dens indbyggere - fra den romerske møntmager Julius, kroejeren Dame Barnikel, Tower Bridge's ingeniører, Shakespeareskuespillere på Globe Theatre, og udviklingen i The docklands i nutiden.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. apr. 2012

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 20. apr. 2012

Til Rutherfurd-fans og læsere af fx Ken Follett og Falcones.

Genudgivelse af Rutherfurds roman fra 1999, hvor vi gennem 2000 år får fortalt Londons historie fra 54 f. Kr. til 1997 med ringen og de gennemgående momenter afsluttet i en arkæologisk udgravning. Stilen er som forfatterens tidligere Sarum og den nye New York en række fortællinger med en tynd rød tråd af slægtninge og relationer plus en del historiske og fiktive personer fra høj til lav i 21 afsnit tilknyttet London-området med tilhørende historiske begivenheder og sammenhænge. Den bagvedliggende research med dagligliv, geografi, bygningshistorie mv. skinner igennem med et væld af tangenter til Englands øvrige historie. Bogen vil tiltale læsere af lange historiske romaner, men Rutherfurd er ingen Follet eller Falcones og mere historieformidler end forfatter, idet der her bliver formidlet mere historie end fortalt en historie. De mange historiske udredninger tynger og skyder de litterære elementer i baggrunden, ligesom de agerende personer sjældent får rigtigt tredimensionalt liv. Holder man af forfatteren glider bogen dog ned blandt de efterhånden mange i genren.

Ift. 1999-udgaven med mindre sats og bedre forside men ingen særlige ændringer.

Genudgivelsen af Rutherfurds historiske murstensroman i kølvandet på New York står ikke distancen mht. personer, underholdning og intensitet i forhold til fx Follet og Falcones, men hører til mellemvaren med sine fiktive og virkelige personer blandet op med historiske facts.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. juli 1999

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 5. juli 1999

London er en spændende og velfortalt historisk roman, hvor vi får fortalt Londons historie gennem 2000 år. Rutherfurd benytter sig af samme fortællestil her som i Sarum (1989) og i Russka (1993), han vælger et geografisk sted, udvælger vigtige historiske og dramatiske begivenheder, befolker dem historiske personer og med almindelige mennesker og fortæller så historien. Der må ligge et kæmpe research-arbejde bag, både med hensyn til bygningshistorie, dagligliv og de historiske facts. Romanen starter og slutter ved floden, Themsen, første gang i år 54 f. Kr. med Cæcars invasion i England, og til slut i 1997, hvor der bliver foretaget arkæologiske udgravninger i et lag, som har været overflade på Cæsars tid, ringen er sluttet. I 21 afsnit i alt følger vi de samme slægter, venner og fjender, rige og fattige, og deres skæbner, som bliver vævet ind i hinanden. De begivenheder, der fortælles om er blandt andet bygningen af Tower, udformningen af Magna Carta, den store brand i London, suffragetterne og bombningerne af London under 2. verdenskrig. Bogen er god underholdning til de mange, som holder af at læse lange romaner, og samtidig bliver der på en god måde formidlet en stor viden.


litteratursiden.dk

d. 2. jan. 2004

af

af

Jette S. F. Holst

d. 2. jan. 2004

Han gør Londons fortid levende og beskriver byens gader og huse, så de står klart for læseren; samtidig bliver man klogere på Englands fortid. Og hører bl.a. om, hvordan over- og underhuset blev til. ...


Kristeligt dagblad

d. 2. juni 2012

af

af

Maria Sjøqvist

d. 2. juni 2012


Jyllands-posten

d. 23. sep. 1999

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 23. sep. 1999


Kristeligt dagblad

d. 25. okt. 1999

af

af

Leon Jaurnow

d. 25. okt. 1999


Weekendavisen

d. 22. okt. 1999

af

af

Bo Green Jensen

d. 22. okt. 1999