Bøger / faglitteratur

Livet efter 11. september : 10 beretninger fra New York


Beskrivelse


Hvordan reagerer man som helt almindelig borger, når et terrorangreb rammer ens by? Hvad går der igennem hovedet på én, når hverdagens trivialiteter afløses af død og ødelæggelse for øjnene af én? Og hvordan kommer man videre efter sådan en oplevelse – som menneske og som samfund? Den 11. september 2001 rammer to amerikanske rutefly med sytten minutters mellemrum hver sit tvillingetårn i New York. Kort efter brager et fly ind i Pentagon i Washington D.C., mens et fjerde fly styrter ned på en mark i Pennsylvania. På få minutter erklæres USA i undtagelsestilstand. I denne bog følger vi ti helt almindelige newyorkere på dagen for terrorangrebene og tiden, der følger. Nogle befinder sig i begivenhedernes centrum, andre længere væk. Nogle flygter over broerne til Brooklyn og Queens, mens andre søger mod katastrofens midtpunkt eller bliver på Manhattan for at gøre, hvad de kan for at hjælpe og være tæt på det hele. Nogle fremhæver frygten og vreden; andre fokuserer på fællesskabet og den samhørighed, der opstår i byen i kølvandet på angrebene. Det er ti personlige beretninger fra den skelsættende dag i New York - men også overvejelser og eftertanker om livet efter 11. september. Marianne Lentz (f. 1980) – freelancejournalist og cand.mag. i medievidenskab – var på studieophold i USA, da terrorangrebene fandt sted. Livet efter 11. september er hendes første bogudgivelse.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. sep. 2011

af

af

Per Månson

d. 1. sep. 2011

En god bog for alle, der både vil have historien om World Trade Center og grundige personlige beretninger og refleksioner fra øjenvidner.

Lentz var studerende i Georgia, da flyene bragede ind i tvillingetårnene i New York. Hun har her i tiden op til tiåret opsøgt og interviewet en række new yorkere om deres oplevelse af tragedien og deres efterfølgende refleksioner. De ti bedste har hun udvalgt til denne sin bogdebut. Det er gribende og meget forskellige historier, hun gengiver, og hun forstår på forbilledlig vis at lade de interviewede komme til orde samtidig med hun får bragt en del baggrundsviden ind, uden det på nogen måde virker kunstigt. En del af personerne har hun genkontaktet for at få deres reaktioner på drabet på Osama Bin-Laden. Kapitlerne adskilles af helsidesfotografier af de interviewede, og der er en minutiøs kronologi af 11. september 2001 og en grundig litteraturliste bagest.

Der er skrevet meget om terrorhandlingen, men denne er en af de mest personlige og reflekterende, jeg har set. Her i tiåret kommer der mere, på dansk bl.a. 11. september : verdens tilstand ti år efter, hvor danske fagfolk analyser.

En meget sober portrætbog, der giver en dybere forståelse for 11. september 2001 og den påvirkning, terroren har på en række personer.