Gå til indholdLiv og død i menneskets hænder : vores etiske udfordring


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

204 sider: ill.

Udgivet

2008

Originaludgave

2008


Beskrivelse


Gennem emner som lægens magt og magtesløshed, kunstig befrugtning og fosterdiagnostik, tro og videnskab, aktiv dødshjælp og aktiv hjælp hos døende, belyses og diskuteres aktuelle etiske spørgsmål og dilemmaer


Anmeldelser (5)


17. okt. 2008

I moderne samfund får mennesket mere og mere kontrol over liv og død i det hellige fremskridts navn. Gør det os mere trygge eller måske utrygge, at vi har så mange muligheder for at gribe ind i det, der tidligere var naturens orden eller Guds vilje, om man vil. Et centralt spørgsmål i bogen, der henvender sig til opgaveskrivere, studiekredsdeltagere og andre lånere, der beskæftiger sig med praktiske etiske spørgsmål.

Forfatteren, som er ledende overlæge, har haft en række tillidsposter i humanistiske organisationer, bl.a. været formand for Etisk Råd. Han har beskæftiget sig meget med sundhedsfaglige etiske dilemmaer og modtog i 2007 DRs Rosenkjærpris for sin evne til at formidle følsomme spørgsmål. Sammen med prisen fulgte en forpligtelse til at holde seks radioforedrag, og de danner grundlag for bogen. Emnerne er primært lægevidenskabelige, fx et meget tankevækkende afsnit om privatisering af sundhedsvæsnet holdt op mod lægeløftet, om markedsføring af sundhedsydelser, det kommercielle amerikanske sundhedsvæsen, fosterdiagnostik, "bangelivet" hvor samfundet gør os alle til patienter ved at indkalde os til vaccinationer, kontroller og screeninger og aktiv dødhjælp (eutanasi) perspektiveret i et kapitel om nazisternes eutanasiprogram.

Hartling har skrevet mange artikler om etik.

Tankevækkende bog, hvor alvorlige etiske dilemmaer, formidles med skarpsindighed, humor og referencer til Biblen, verdenslitteraturen og læge- og samfundsfaglige værker.

Lektørudtalelse

Af

Conni Boll Christensen

Tidsskrift for jordemødre

Af

Else Broberg Jensen

Årg. 118, nr. 12 (2008)

Ugeskrift for læger

Af

Hans Harrestrup Andersen

Årg. 170, nr. 49 (2008)

Kristeligt dagblad

Af

Johannes Møllerhave

d. 25. okt. 2008

Månedsskrift for praktisk lægegerning

Af

Lena Jensen

Årg. 87, nr. 3 (2009)


Informationer og udgaver

Ebog

2021

Lydbog (net)

2009

Bog

2008