Gå til indholdBøger / skønlitteratur til børn / roman

Liv og Alexander 1-3


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

464 sider

Udgivet

2021

Ophav

Tine Bryld(forfatter)
Genre og formroman, romaner
Målgruppe

til børn


Beskrivelse


Trilogien om provinspigen Liv der forelsker sig i den københavnske bz'er Alexander. Hendes problemer omkring forældrenes skilsmisse, og beslutningen om at forlade gymnasiet for at tage til København, hvor hun må lære at stå på egne ben


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Else Lerche

2007

Siden første bind i trilogien udkom i 1982 har det været nogle af de titler især piger fra o. 12 år og opefter har efterspurgt. Nu 25 år senere er der stadig lånere til trilogien om Liv og Alexander.

Holder indholdet og sproget stadig så mange år efter? En genlæsning viser, at det gør den. Nok er der tidstypiske ting, fx udtrykket "når russerne kommer", Thylejren, entré- og ølpriser, Storebæltsoverfarten og skildringen af kønsrollerne, især Livs forældres, præget af det rødstrømpebevægelsen satte i gang, men også BZ-bevægelsen og kampen i Livjægergade, der på baggrund af kampen om og nedrivningen af Ungdomshuset, virker helt aktuel. Tidløs er beskrivelsen af de unge mennesker, deres følelser, tanker, forelskelse og jalousi, og deres eksperimenter, og afprøvning af grænser og konfrontationer med forældrene. Der er ingen ændringer i teksten, men den er sat i en mere åben sats og trykt på bedre papir end fx 5. udgaven fra 2004. Den er nu i hardback og har fået ny flot forside, hvor Liv ses i silhuet, bagsideteksten er næsten uændret.

Temaer i bogen får mig til at tænke på den nye trilogi om Signe af Milou Sanders, Bente Clods trilogi om Thilde og Louise-trilogien, 2005. Hovedpersonerne i de to sidstnævnte er lidt ældre en Liv.

Erfaringen viser, at unge stadig gerne vil læse om Liv og Alexander. Selvom den er skrevet for mange år siden, får de stadig en læseværdig skildring af Livs liv og udvikling, som de kan spejle sig i.


litteratursiden.dk

d. 6. jun. 2017

af

af

Pia Bechmann

d. 6. jun. 2017

Med tre årtier på bagen er Brylds trilogi stadig en af de mest livsbekræftende og dybtfølte ungdomsromaner om overgangen fra barn til voksen. Der er næppe nogen teenager fra det ikoniske og turbulente...Informationer og udgaver

2021

Bog

Tine Bryld

Gyldendal, 7. udgave

2009

Bog

Tine Bryld

Gyldendal, 6. udgave

2004

Bog

Tine Bryld

Gyldendal, 5. udgave

2003

Bog

Tine Bryld

Gyldendal, Samlet udgave

2012

Ebog

Tine Bryld

Nota

2009

Ebog

Tine Bryld

Gyldendal, 1. ebogsudgave

2012

Punktskrift

Tine Bryld

Nota