Bøger / faglitteratur

Litteratur

Del 23 af Tænkepauser

Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
60 sider
Udgivet
2014
Ophav

Beskrivelse


Om litteraturen, litteraturbegrebet og dets historie fra Platons overvejelser om mundtlighed kontra skrift, over Gutenberg-revolutionen til vor tids digitale virkelighed.

Indhold

To scener med bøger ; Bogen, skriften og læsningen ; Hvad litteratur var ; Hvad litteratur kan ; At læse verden litterært ; Ordene uden for bogen


I samme serie


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2014

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 26. sep. 2014

Bogen Litteratur udkommer i serien Tænkepauser og holder konceptet med kvalitetsformidling af aktuel forskning. For alle, som er alment interesseret i litteratur og kultur.

Dan Ringgaard lægger ud med at fortælle om en reol: For 100 år siden en væg med indbundne bøger fra gulv til loft; senere en spraglet affære med paperbacks, cd'er, familiefotos og tv; i fremtiden måske en nøgen væg, hvor man projicerer alting op, tekster, billeder, spil, skriv-selv, film, indkøb osv. Ud fra det billede indkredses litteraturbegrebet og dets historie: fra Platons overvejelser om mundtlighed kontra skrift, over Gutenberg-revolutionen til vor tids digitale virkelighed. Sproget er mundret og fængende, teksten giver et klart overblik og formår samtidig at nuancere begreberne. Litteraturen sætter ikke dagsordenen som hidtil i vores kultur, siger Ringgaard, men den er ikke død, den finder nye veje.

Der er ikke andre bøger om litteraturbegrebet, som på tilsvarende måde får stillet skarpt på nutiden og samtidig giver forståelse af og overblik over den historiske og kulturelle kontekst. Derfor er bedste sammenligning de øvrige udgivelser i denne forlagsserie, som tager emner op inden for samfund, naturvidenskab og kultur; blandt de seneste udgivelser er fx Jesper Sørensen Magi, Gorm Toftegaard Nielsen Loven og Carsten Bagge Laustsen Terror, alle tre fra 2014.

Ringgaards bog om litteratur er 60 siders aktuel og fornem formidling af et komplekst emne i serien Tænkepauser.


Berlingske tidende

d. 13. dec. 2014

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 13. dec. 2014


Weekendavisen

d. 23. dec. 2014

af

af

Lars Bukdahl

d. 23. dec. 2014


Kristeligt dagblad

d. 17. okt. 2014

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 17. okt. 2014