Bøger / faglitteratur / biografier

Lioba : benediktinerinde og missionær i 700-tallets Germanien


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med 75-året for Benediktinerinderne af den Hellige Liobas ankomst til Danmark.

Om Lioba (710-ca. 780) der frigjorde sig fra middelalderens kvindeideal og gik sin egen vej, hvor hun fandt friheden i klostrets fællesskab.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. maj 2010

af

af

Hans Michelsen

d. 5. maj 2010

Bogen om den angelsaksiske benediktinernonne har først og fremmest interesse for den katolske menighed i Danmark, men den giver også historisk interesserede et godt indblik i, hvordan Germanien blev kristnet fra England og grundlaget for Ansgars rejser blev skabt.

Den hellige Lioba døde 782/788, blev godt uddannet i et benediktinerkloster og drog som sin onkel den hellige Bonifacius på missionsrejse til Germanien, hvor hun grundlagde et kloster og også er gravlagt. Bogen skildrer hendes liv baseret på en katolsk helgenbeskrivelse, som også er aftrykt i bogen. Hun er en bemærkelsesværdig skikkelse i tidlig europæisk missionshistorie bla. fordi hun som nonne havde samme indflydelse som abbeder i klostre havde; og forfatteren anser hende da også som et inspirerende modbillede til vor tids gennemseksualiserede kvindebillede. Der findes et dansk Liobakloster på Frederiksberg, og Liobatæppet (bogens forside) findes her. Forfatteren er licentiat i middelalderlitteratur.

Hildegard Madsen har skrevet om den hellige Lioba i Den lyse middelalder, 1999, og Bodil Busk Sørensen har skrevet om Benedikt af Nursia, 2008.

Det er en interessant fremstilling af den hellige Liobas liv og missionsarbejde i Germanien som forudsætning for Ansgars evangelisering af Skandinavien. Bogen er på nogle områder akademisk i sin fremstilling bla. fordi forfatteren også gør de vigtigste kilder om Lioba tilgængelige. Dette betyder en gengivelse af Liobas livsbeskrivelse på latin, som kun få kan læse idag.



Informationer og udgaver