Gå til indhold



Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Lille Virgil


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

102 sider: ill. i farver

Udgivet

2017

Ophav

Ole Lund Kirkegaard



(forfatter, illustrator)
Genre og formroman, romaner, sjove bøger, rollehæfte, dramatik
Målgruppe

til børn


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Sus Rostrup

d. 5. apr. 2019

En pudsig og barok småbørnsbog om drengen Virgil, der bor i bagerens hønsehus, og hans 2 kammerater, Oskar i det gamle træhus, og den madglade Carl Emil. De tre venner bringer sig selv og landsbyens beboere i en række usandsynlige situationer - både morsomme og spændende. Tonen i bogen er veloplagt og frisk, de djærve og overdimensionerede figurer er blevet levende og nuancerede, og især har forfatteren haft held til at ramme børns sprog på en præcis, ukunstlet og uanstrengt måde. Bogen er inddelt i små kapitler, der hver for sig er en afsluttet episode, og den egner sig fortrinligt til oplæsning fra 5-års alderen samt til selvlæsning fra slutningen af 2. klasse og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Verner S. Handesten

d. 19. dec. 2018

Lille humoristisk bog om 3 små meget fritvoksende drenge i en lille herlig barok by med masser af go'e ting, der kan bruges (et plankeværk er f. eks. godt at bygge tårn af) og flinke mennesker. Gåsejagt, skrubtudse som fødselsdagsgave, en gemt skat og en drage, der kun spiser prinsesser. Selvfølgelig en af landevejens farende svende (Kong Gulerod). Han får lov at forstyrre skolebilledet en anelse. - Forfatteren har illustreret med pennetegninger, der passer til emnet. Meget morsom lille bog for 3. klasse. Til oplæsning og selvstændig læsning. Anbefales.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lone Jack Hansen (børn)

d. 18. dec. 2018

Trods modvilje mod dramatisering af en bog udgiver Ole Lund Kirkegaard her Lille Virgil på forlaget Drama, da stykket allerede har haft succes på Det lille Teater netop med uprofessionelleskuespillere. Stykket har sine højdepunkter i episoden med den lugtende drage og i Carl Emils vellykkede fødselsdag. Mange børn kan deltage som skuespillere i stykket, men mindstetallet er 11.Replikkerne er fyndige som i bogen. Bliver stykket for langt, kan det nemt afkortes efter børnenes evner, hvilket forf. også anbefaler. En oplagt opgave for en gruppe børn, der arbejder med drama.Dekorationer og kostumer er overkommelige, og stykket vil altid kunne more aktører som tilskuere.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. feb. 2017

af

af

Bo Knudsen

d. 14. feb. 2017

En dreng bor helt alene i et hønsehus. Han er propfuld af ideer, og nogen gange bliver det for meget for de voksne. En højtlæsningsklassiker fylder 50 år, og det er stadig en rablende morsom bog for de 5-10-årige.

Virgil og vennerne Oskar og Carl Emil oplever en masse i den lille by, i skolen, til fødselsdagsfest, eller når de fanger en drage med to hoveder. Tegningerne er forfatterens egne. Her er de farvelagte, som de er i udgaver af bogen fra 2002 og frem. Det er forfatterens debutroman, og den udkom første gang i 1967, samme år som 4 andre markante bøger: Snøvsen og Eigil og katten i sækken



Cykelmyggen Egon


Silas og den sorte hoppe


Halfdans abc


, Cykelmyggen Egon, Silas og den sorte hoppe og Halfdans abc. Overskuddet fra genudgivelsen af bogen/bøgerne går til projekt "Læs for livet", der opbygger biblioteker bl.a. på børnehjemVirgil og vennerne Oskar og Carl Emil oplever en masse i den lille by, i skolen, til fødselsdagsfest, eller når de fanger en drage med to hoveder. Tegningerne er forfatterens egne. Her er de farvelagte, som de er i udgaver af bogen fra 2002 og frem. Det er forfatterens debutroman, og den udkom første gang i 1967, samme år som 4 andre markante bøger: Snøvsen og Eigil og katten i sækken, , Silas og den sorte hoppe og Halfdans abc. Overskuddet fra genudgivelsen af bogen/bøgerne går til projekt "Læs for livet", der opbygger biblioteker bl.a. på børnehjemVirgil og vennerne Oskar og Carl Emil oplever en masse i den lille by, i skolen, til fødselsdagsfest, eller når de fanger en drage med to hoveder. Tegningerne er forfatterens egne. Her er de farvelagte, som de er i udgaver af bogen fra 2002 og frem. Det er forfatterens debutroman, og den udkom første gang i 1967, samme år som 4 andre markante bøger: Snøvsen og Eigil og katten i sækken, Cykelmyggen Egon, og Halfdans abc. Overskuddet fra genudgivelsen af bogen/bøgerne går til projekt "Læs for livet", der opbygger biblioteker bl.a. på børnehjemVirgil og vennerne Oskar og Carl Emil oplever en masse i den lille by, i skolen, til fødselsdagsfest, eller når de fanger en drage med to hoveder. Tegningerne er forfatterens egne. Her er de farvelagte, som de er i udgaver af bogen fra 2002 og frem. Det er forfatterens debutroman, og den udkom første gang i 1967, samme år som 4 andre markante bøger: Snøvsen og Eigil og katten i sækken, Cykelmyggen Egon, Silas og den sorte hoppe og . Overskuddet fra genudgivelsen af bogen/bøgerne går til projekt "Læs for livet", der opbygger biblioteker bl.a. på børnehjem.

1967 var et markant år for dansk børnelitteratur, og Virgil står distancen. Det er en fornøjelse at (gen)læse bogen, der er nutidig og frisk. Virgil og vennerne har gang i aktiviteter, som smeden, læreren og forældrene blot er tilskuere til. De selvstændige og opfindsomme hovedpersoner har også appel til børn af i dag.

Tekst og illustrationer er som oprindeligt. Bogen lægger stilen for forfatterens mange senere bøger. Vitello (Kim Fupz Aakeson) og Villads (Anne Sofie Hammer) er friske drenge, der tager arven op efter Virgil.


litteratursiden.dk

d. 12. jan. 2017

af

af

Metteline Lykke Rasmussen

d. 12. jan. 2017

Ole Lund Kirkegaard udgav sin første børnebog for 50 år siden. I to flotte, nye billedbogsudgaver, illustreret af Rasmus Bregnhøi, kan ‘Lille Virgil’ stadig begejstre. I september var det præcis 50 å...


Bogmarkedet

Årg. 148, nr. 47 (2002)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 148, nr. 47 (2002)



Informationer og udgaver

2017

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendals Bogklubber, 1. bogklubudgave

2017

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal, 8. udgave

2013

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal, 7. udgave

2011

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal, 7. udgave

2003

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal, 5. udgave

2002

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal, 4. udgave

2001

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal

1992

Bog

Arbejdshæfte

Drama

1992

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Aalborg Teater

1992

Bog

Skolekomedie

Teaterforlaget Drama, 2. udgave

1987

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal, 3. udgave

1987

Bog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendals Børnebogklub, Bogklub

1984

Bog

Børnekomedie

Drama

2015

Ebog

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal, 1. e-bogsudgave

2013

Ebog

Ole Lund Kirkegaard

Nota

2008

Ebog

Ole Lund Kirkegaard

Danmarks Blindebibliotek

2008

Lydbog (net)

indlæser: Peter Frödin

Gyldendal Lyd

2011

Lydbog (cd)

indlæser: Povl Dissing

Biblioteksmedier

2007

Lydbog (cd)

indlæser: Peter Frödin

Gyldendal Lyd

1993

Lydbog (bånd)

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal båndbøger, GB båndb.

©1978

Lydbog (bånd)

Ole Lund Kirkegaard

Gyldendal AV

2009

Punktskrift

Ole Lund Kirkegaard

Nota