Bøger / faglitteratur / biografier

Leth og kedsomheden


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Gennem analyser af forfatterskabet, samt personlige samtaler med Jørgen Leth (f. 1937) belyses den danske filminstruktør og forfatters brug af kedsomheden som tema, som inspiration og som udløsende faktor for kreativiteten.

Indhold

Leth og kedsomheden (Den nedskrevne følelse ; Liv, digt og film ; Tiden arbejder ganske stille ; Notatet ; Indramningen) ; Samtaler med Jørgen Leth (Om at digte ud af kedsomheden ; Der er et rod udenfor ; Følelsen i overfladen ; Den dobbelte besættelse)


Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Torben Wendelboe

2008

Jørgen Leth fylder for tiden meget i mediebilledet, og bogen henvender sig til dem, der ønsker at blive klogere på det fascinerende skønlitterære forfatterskab, der er en af Leths betydelige indsatser.

Jonathan Wichmann er cand.mag. i litteraturvidenskab og skribent for Weekendavisen. Hans udgangspunkt er, at det er den moderne kedsomhed, der udsprang af opdelingen mellem arbejdstid og fritid midt i 1700-tallet, der er den egentlige drivkraft i Leths navnlig lyriske forfatterskab. Han analyserer til sit formål nogle tekster, fx digtet "Jeg keder mig / derfor smiler jeg / derfor barberer jeg mig (...) / derfor hengiver jeg mig / til forbrydelsens sødme", og ser digtene som reaktioner på en tilstand af kedsomhed. I en række gengivne samtaler med Leth bekræfter forfatteren, at der er den påståede sammenhæng, ligesom han giver flere tilgange til sin digteriske praksis. Der er rigtig gode perspektiver i dette. En formodentlig fingeret afsluttende gengivelse af en William Enderbys afslutningsforelæsning på Malay Collage 1959 om netop kedsomheden med de studerendes reaktioner beskrevet i parenteser er finurlig afbildning af kroppens reaktioner på kedsomheden. Litteraturhenvisninger, noter.

Bogen knytter fint an til fx Søren Birkvads Verden er leth, 1992, og Anders Leifers Også i dag oplevede jeg noget, 1999, og kan anvendes som disse.

En ved sit anlæg god indgangsvinkel til Leth og ved sin afslutning meget vittig litterær afhandling.


Information

d. 10. jan. 2008

af

af

Kamilla Löfström

d. 10. jan. 2008


Berlingske tidende

d. 10. jan. 2008

af

af

Per Krogh Hansen

d. 10. jan. 2008


Politiken

d. 19. jan. 2008

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 19. jan. 2008


Standart

Årg. 22, nr. 2 (2008)

af

af

Birgitte R. Hornbek

Årg. 22, nr. 2 (2008)


Kritik

Årg. 41, nr. 187 (2008)

af

af

Jon Helt Haarder

Årg. 41, nr. 187 (2008)