Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Lela


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Efter serbernes brutale overgreb flygter den kosovoalbanske teenager Lela med sin familie til Norge. Også her møder de fremmedhad og racisme, men også hjælpsomhed og kærlighed.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2000

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 3. mar. 2000

Norsk ungdomsroman om behandlingen af flygtninge. Det er en dobbelthistorie om en ung politiaspirant og en kosovo-albansk flygtningepige. De mødes på en øde landevej, hvor menneskesmuglere har sat familien af. En umulig kærlighed spirer mellem dem og de må mødes i smug. Kulturforskelle og samfundets noget afvisende og fjendtlige indstilling og holdning gør det svært. Efter afslag på asyl, skjuler familien sig i en kirke, men vælger til sidst at rejse hjem til et uvist, usikkert og kaotisk liv i det dengang serbisk kontrollerede Kosovo. Romanen er et aktuelt indslag i den aktuelle debat om befolkningens holdning til flygtninge, om hvordan de behandles af os uden vi kender til deres baggrund og bevæggrunde for flugt. Synsvinkel og handling skifter hele tiden mellem de to unge. Den norske politiaspirant, der har et menneskeligt og nuanceret syn på flygtninge og den kosovo-albanske pige, der er blevet voldtaget af serbiske politifolk, forsøger at finde livet igen. Bogen fanger af og til i de mere intense passager, der flytter holdninger, men der er for megen tomgang. Trods denne indvending er den et acceptabelt indlæg i den hjemlige aktuelle debat om flygtninge/indvandrere og kan læses af elever fra 7./8. klasse og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2000

af

af

Ulla Møller

d. 3. mar. 2000

En aktuel bog for læsere fra 14 år om den bølge af fremmedhad og racisme, der i øjeblikket går over Europa. Det er historien om den kosovo-albanske teenagepige Lela, der efter serbernes overgreb flygter med sin familie til Norge. Undervejs føder hun datteren Liria – Frihed, der er resultat af en brutal voldtægt. Det er dog ikke friheden, der venter familien Koka i det nye land, kun en ny form for utryghed i endeløs venten i asylcentret. Det er også historien om Lucky, den unge politiaspirant, der tør sætte spørgsmålstegn ved det system, han snart selv vil blive en del af, og som har mod til at sætte sig ud over vennen og kollegaens racisme. De to unges veje krydses, og der opstår en Romeo og Julie historie om kærlighed trods kulturelle forskelle. Slutningen er åben og efterlader læseren med håb for Lela og for Lucky. Deres historier fortælles på skift. Lelas i jegform, Luckys af forfatteren. Det giver en afvekslende og letlæst form. Personerne skildres nuanceret og troværdigt. Lela, der længes efter et liv med flere muligheder, hendes far, familiens overhoved, der har svært ved at bevare selvrespekten og afreagerer ved at slå sin kone og datter, moderen, familiens stilfærdige midtpunkt, der næsten sygner hen af længsel og Lucky, den følsomme flab, der tør vælge med hjertet.