Bøger / faglitteratur

Legens flertydighed : børns leg i en institutionaliseret barndom


Beskrivelse


Begrebet leg tages under behandling på flere niveauer. Afdækker og problematiserer opfattelsen af, at leg primært er en vej til udvikling og læring. Desuden inddrages et historisk og filosofisk perspektiv i forhold til, at leg også kan have en mere karnevalistisk og flertydig karakter, hvor "urkræfter" som sensualitet, destruktivitet og grusomhed indgår.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. jan. 2012

af

af

Kirsten Thorning Thagaard

d. 24. jan. 2012

Henvender sig til studerende, som skal arbejde med børn i vuggestuer, børnehaver, SFO og skoler - og andre med et fagligt pædagogisk fundament og interesse i børns leg.

Hovedtemaet er at tage nye perspektiver på børns leg. Formålet er at afdække og problematisere de rådende diskussioner om børns leg. Forfatteren beskriver, hvor vigtigt det er, at børn får lov til at være børn og lege uden voksnes forventninger om, at der skal komme læring ud af deres leg. Hun postulerer kontroversielt, at historien om børns leg de sidste hundrede år fremstår som en historie om tæmning. Forfatteren tager i flere kapitler et historisk og filosofisk perspektiv med fokus på de filosofiske giganter Nietzsche, Gadamer og Bakhtin, men hun inddrager også interviews med børn og deres forhold til leg. Hun berører naturligvis også børns brug af computerspil, hvor hun er optaget af spilleglæden og ikke af læring. Er skrevet i et læsevenligt fagsprog, som kræver nogen baggrundsviden. Fyldig indholdsfortegnelse og litteraturliste. Forfatteren er uddannet pædagog, forsker og underviser kommende norske børnehavepædagoger. Det er hendes første bog på dansk.

Steenhold har skrevet en del bøger om leg og læring, senest Den kreative udfordring, som henvender sig mere bredt.

Forfatteren tager barnets parti og fortæller usminket om børn og børns leg. Bogen er et vægtigt indlæg i tidens dannelsesdiskussion. En bog for enhver, der er interesseret i legens ægte plads i nutidens pædagogik.


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 1. mar. 2012

af

af

Gunnar Green

d. 1. mar. 2012