Bøger / skønlitteratur / roman

Legender


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Selvbiografisk roman om forfatterens personlige og religiøse krise i Lund i slutningen af 1890'erne.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. sep. 2019

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 26. sep. 2019

Beskrivelser af personlige og religiøse kriser med selvbiografisk islæt, skrevet i 1898, da August Strindberg kommer til Lund. Henvender sig især til litterært interesserede.

I "Legender" beskriver forfatterstemmen de oplevelser med uro, hallucinationer, ensomhed og tvivl om egen værd, han oplever, mens han bor i Paris. Her bor jegfortælleren helt alene og er i flere uger helt uden selskab, hvor han glemmer sin egen stemme. Han læser blandt andet den svenske mystiker Emanuel Swedenborg, der påvirker hans forestillingsevne, og vi hører om hans oplevelser med dobbeltgængere, mærkelige lyde og andre mærkelige og semireligiøse fænomener. Bogens anden del kaldes "Jakobs kamp" om en religiøs krise. Der henvises flere gange til arbejdet med romanen Inferno (Ved Gregers Steendahl), der også har selvbiografisk træk, og som "Legender" ses som en fortsættelse af. Denne periode af August Strindbergs liv kaldes af litteraturhistorikerne også for infernokrisen.

Strindbergs tekst kan beskrives som sjæleudkrængende og fortvivlet, og det er et menneskes store krise, der her beskrives stærkt.

Omkring 50 år tidligere skrev Dostojevskij også om en identitetskrise i DobbeltgængerenÆgteskab (Ved Tine Roesen), og den har beskrivelser, der svarer til dem i Strindbergs bog. Strindberg er i øvrigt også nyoversat med novellesamlingen Ægteskab (Ved Karen Fastrup)Omkring 50 år tidligere skrev Dostojevskij også om en identitetskrise i Dobbeltgængeren (Ved Tine Roesen), og den har beskrivelser, der svarer til dem i Strindbergs bog. Strindberg er i øvrigt også nyoversat med novellesamlingen (Ved Karen Fastrup).


Berlingske tidende

d. 31. jan. 2020

af

af

Jørgen Johansen (f. 1941)

d. 31. jan. 2020


Weekendavisen

d. 22. nov. 2019

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 22. nov. 2019