Gå til indholdLastbilen


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

348 sider

Udgivet

2007

Originaludgave

1977


Beskrivelse


I et lille spansk fiskerleje i 1954 lurer utilfredsheden med diktaturstaten under den rolige overflade


Anmeldelser (2)


18. dec. 2018

Lastbilen, en af de romaner Wahlöö skrev inden han sammen med Sjöwall påbegyndte den store serie, følger det samme mønster som denne. En raffineret brug af underholdningsromanens elementer,der uafbrudt holder læseren fanget, parret med psykologisk indsigt og analytisk klarhed, der lidt efter lidt ændrer bogens karakter. En tysker, Willi Mohr, og et norsk ægtepar har slået sig ned iet hus ved et fiskerleje i Spanien, et af de steder hvor der ellers aldrig kommer turister, hvor befolkningen er fattig og underkuet. Tyskeren er maler uden større talent, nordmanden skriverføljeton-romaner, de er politisk indifferente, deres faste omgangskreds er to brødre der er fiskere. Under en fisketur, hvor tyskeren ikke er med, dræber de to brødre nordmanden og hans kone.Mordene viser sig senere at have ikke blot seksuelle, men også dybereliggende politiske motiver, og fra nu af er det en politisk roman. Tyskeren beslutter sig for at hævne sine venner, får dræbtden ene af brødrene, men ender medat alliere sig med den anden i kampen mod et diktatur, hvis brutalitet og voldsmetoder langsomt går op for ham. Det er en af de bedste bøger, der er skrevet om etfascistisk styre.

Lektørudtalelse

Af

Preben Skov

1. jan. 1970

Et velkomment gensyn eller et godt bekendtskab venter lånere, der holder af nordiske spændingsromaner af den psykologiske, politiske og lavmælte slags. Per Wahlöö, der er mest kendt og anerkendt som medforfatter til de ti krimier i serien Roman om en forbrydelse om politimanden Martin Beck, skrev Lastbilen i 1962, tre år efter debutten Høvdingen, der ligeledes er genudgivet som paperback.

Scenen er Spanien kort tid efter 2. verdenskrig under Francos brutale diktatur, hvor den unge østtyske forhutlede maler Willi Mohr har slået sig ned i et faldefærdigt hus sammen med et ungt norsk par, der forsvinder under mystiske omstændigheder på en fisketur. Willi tror, parret er blevet myrdet og begynder at undersøge sagen nærmere. I et dvælende, detaljeret og udramatisk sprog følges opklaringen, hvor Willi fra at være totalt opgivende ser mere optimistisk på fremtiden, da han får nys om, at arbejdere gør oprør mod de kummerlige forhold, de arbejder under.

Genoptryk af tidligere udgave, dog med en ny og mørk forside, der forestiller en landevej set fra forruden af lastbilen, en Fiat-camioneta model 1931, som i bogen har en stærk symbolværdi.

Trods sine 45 år på bagen er bogen stadig værd at læse, primært på grund af den historiske ramme og det vedkommende og stærke psykologiske portræt af den unge tysker, der møder både religionens og regimets jernhårde greb om det spanske folk.

Lektørudtalelse

Af

Conni Boll Christensen


Informationer og udgaver

Bog

2007

Bog

1978

Bog

1978

Bog

1977

Lydbog (net)

2004

Punktskrift

1981

Lydbog (bånd)

1979