Bøger / faglitteratur

Langt fra Vestfronten : første verdenskrig i Middelhavsområdet


Beskrivelse


Første verdenskrig forbindes først og fremmest med skyttegrave, millionhære og ufatteligt blodige slag på den lange vestfront gennem Belgien og Nordfrankrig. Men krigen kaldes med god ret for en verdenskrig, der foregik og satte sig spor mange andre steder end i Nordvesteuropa. Verdenskrigen begyndte på Balkan og Serbien var det land, der led de største menneskelige tab set i forhold til befolkningsstørrelse. Krigen inddrog hele Balkan, hvor lande som Serbien, Bulgarien og Grækenland alle forsøgte at indfri ambitioner om at blive lokale stormagter. I 1915 trådte Italien ind i krigen mod for at sikre fuldbyrdelsen af den italienske samling med de italiensktalende områder i Østrig-Ungarn. Trods store territoriale udvidelser førte krigen til skuffelse og politisk strid i Italien og opkomsten af fascismen. For den del af middelhavsverdenen, som endnu i 1914 var en del af Osmannerriget, blev krigen afgørende. Der blev kæmpet i Mellemøsten, ved Kaukasus og måske mest berømt omkring indsejlingen til Sortehavet ved Dardanellerne. Krigen førte samtidig til det osmanniske folkedrab på armenierne. I vore dages Irak kæmpede en britisk-indisk hær mod de osmanniske styrker. Og led et knusende nederlag. Hovedresultatet af krigen var det moderne Tyrkiets og Egyptens opståen som selvstændige stater i 1920erne, sammen med en række arabiske lande, hvis grænser og karakter er baggrunden for de aktuelle borgerkrige i Syrien, Irak, Yemen og Libyen. De mange aspekter af verdenskrigen i middelhavsverdenen afdækkes gennem en række artikler af specialister. De behandler krigens årsager, krigens forløb og krigens konsekvenser for både vindere og tabere.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. dec. 2015

af

af

Erik Elkjær Koch

d. 21. dec. 2015

Mangefacetteret behandling af første verdenskrigs årsager, forløb, konsekvenser samt ikke mindst eftertidens fortolkninger set fra de mange involverede lande i middelhavsområdet. Bogen henvender sig til de historisk og politisk interesserede læsere, der i forvejen er godt bekendt med krigen, men ønsker at gå et spadestik dybere.

De i alt 15 forfattere er forskere og specialister indenfor de forskellige landes historie. Bogen består af et forord samt 19 kapitler. Kapitlerne bidrager hver især med et særligt aspekt af krigen med udgangspunkt i de enkelte landes motiver og interesser, samt efterfølgende udlægning af begivenhederne. Der er fokus på landene omkring Middelhavet, heriblandt Osmannerriget, Balkan-landene, og de nordafrikanske lande, og der gøres rede for såvel lokale konflikter og ambitioner, som de europæiske stormagters interesser i disse områder. Efter hvert kapitel er der angivet udvalgt litteratur. Bogen er forsynet med kort og fotografier.

Bogen giver et anderledes og nuanceret billede af verdenskrigen, og giver samtidig rigtig god basis for at forstå mange nutidige konflikter.

Nils Arne Sørensen, der har bidraget til og redigeret denne bog, er manden bag et af de centrale værker på dansk om 1. verdenskrig, nemlig Den store krig fra 2014. Der findes ikke andre bøger på dansk, hvor verdenskrigen ses fra middelhavsområdet.


Weekendavisen

d. 12. feb. 2016

af

af

Claus Bundgaard Christensen

d. 12. feb. 2016



Informationer og udgaver