Bøger / faglitteratur

Langs mindernes spor : jernbaneerindringer fra Lolland og Falster 1942-2006


Beskrivelse


Baseret på samtaler med jernbanefolk fra Lolland Falsters stats- og privatbaner gives et indblik i jernbanens historie og betydning for landsdelens udviklingshistorie. Kombineret med anekdoter helt tilbage fra dampens dage og relevante historiske og tekniske kendsgeringer og data.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. sep. 2011

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 9. sep. 2011

Til interesserede i videregående jernbanelitteratur og i Lolland-Falster.

Erindringer fra Gedserbanen og Lollandsbanen fra et langt baneliv, fortalt af medarbejdere fra stationsledere og banearbejdere til lokomotivførere og overportører. Tidsspændet er 64 år, så vi kommer fx igennem besættelsesårene og etableringen af Fugleflugtslinjen. Andre gennemgående momenter er roetransporterne, filmoptagelserne til Matador, virakken ved Murens fald og "Vinterkrigen" 1978-79, da landsdelen var begravet i sne. Bogen er baseret på samtaler via diktafon, og de tidl. jernbanefolk beretter udmærket i egne ord om små og store episoder gennem et langt arbejdsliv på godt og ondt med ulykker, tyranniske ledere, drikkeri og ændringer i arbejdsforhold og opgaver gennem årene. Vi kommer godt om aspekterne i de forskellige funktioner, men enkelte beretninger er ret talesprogsprægede, ligesom en del tørre tal og detaljer fra de mange andre kilder stedvist sætter præg. Fint layout - især på billedsiden med gode fotos af mennesker, begivenheder og materiel.

Om jernbanerne på Lolland-Falster Lollandsbanen 1874-1999, Det er på skinner : en beretning om de bredsporede og de smalsporede jernbaner på Lolland-Falster, Gedser-ekspressen, 1991, og Jernbaner på Lolland-Falster og Bornholm, 1977. Alle med mere vinkel på teknisk jernbanehistorie.

En fin erindringsbog, der belyser de menneskelige aspekter i livet, udviklingen og arbejdet ved jernbanerne på Lolland-Falster i perioden 1942-2006.