Gå til indholdLandsforrædernes børn : skam og fortrængning : besættelsen 1940-1945


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

171 sider

Udgivet

2018

Originaludgave

2018


Beskrivelse


Om de alvorlige og langstrakte konsekvenser, som retsopgøret efter 2. verdenskrig med de 13521 dømte landsforrædre fik for deres børn.


Anmeldelser (6)


17. apr. 2018

En beskrivelse af den skyld og skam som efterkommere af landsforrædere under besættelsen har kæmpet med. Kan læses af alle med interesse for besættelsestiden i Danmark.

I forordet gør forfatteren rede for sin mors følelse af skyld og skam som efterkommer af en landsforræder. Hun påpeger, at der ikke findes megen litteratur om denne skamfølelse. Forfatteren tager udgangspunkt i sin egen mors historie, men hun undersøger også en del andre efterkommere, der kan berette om den samme følelse af skyld og skam. Der gøres rede for den kollektive erindring, der synes at have fortrængt følelserne hos efterkommerne, og den nationale selvfølelse, der herskede hos danskerne i årene efter besættelsen. Hun sætter fokus på, hvordan de landsforrædere, der ikke blev henrettet, blev dårligt integreret i det danske samfund igen. Hun belyser retsopgøret efter besættelsen og pointerer at afstraffelsen af landsforræderne fik karakter af gengældelse.

Forfatteren behandler et emne, der ikke tidligere er belyst så indgående. Hun søger med denne bog at gøre danskerne bevidste om, at det er nødvendigt for gruppen af efterkommere at blive accepteret som en værdig del af det danske samfund og ikke blive dømt på deres tilfældige slægtsbånd med landsforrædere.

Der findes anden litteratur, der belyser emnet om landsforrædere, bl.a.: Forræder


. Der er dog i denne bog mere fokus på skam og skyldfølelse hos efterkommere af landsforrædereDer findes anden litteratur, der belyser emnet om landsforrædere, bl.a.: Forræder. Der er dog i denne bog mere fokus på skam og skyldfølelse hos efterkommere af landsforrædere.

Lektørudtalelse

Af

Louise Urban Andersen

Jyllands-posten

Af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 24. jun. 2018

Politiken

Af

Hans Hertel

d. 12. maj. 2018

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 9. maj. 2018

Information

Af

Joachim Lund

d. 18. maj. 2018

Weekendavisen

Af

Claus Bundgård Christensen

d. 18. maj. 2018


Informationer og udgaver

Ebog

2020

Bog

2018

Lydbog (net)

2018

Punktskrift

2018