Bøger / faglitteratur

Læsepower : undervisning i læseforståelse og metakognitive strategier


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Introduktion til undervisning i læseforståelse, hvor eleverne fokuserer opmærksomheden på deres tanker, mens de læser. Tilgangen er udformet med det formål at lære eleverne metakognitive strategier, kaldet læsepowers, som de kan bruge i læseprocessen.

Indhold

Hvad er læserpower? ; Elementerne i læsepower ; Power til at forbinde det læste med sin forhåndsviden ; Power til at visualisere ; Power til at stille spørgsmål ; Power til at danne inferens ; Power til at transformere ; Anvendelse og evaluering ; Afsluttende tanker


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2017

af

af

Ingelise Blom Hansen

d. 24. okt. 2017

Læsepower er læseforståelse med opmærksomhed på de tanker, læseren tænker, mens hun læser. Eleverne skal gennem modelerede forløb lære metakognitive læsestrategier. For dansklærere, læsevejledere og lærerstuderende.

Undervisning i læsning stopper ikke, når eleverne har lært at afkode, men fortsætter gennem hele skoleforløbet. Når eleverne kan afkode, skal fokus være på læseforståelse. Adrienne Gear arbejder med fem læsepowers, som der kan arbejdes med gennem hele skoleforløbet. De fem læsepowers er: at forbinde det læste med forhåndsviden, at visualisere, at stille spørgsmål, at danne inferens og at transformere. Ud fra egen praksis beskriver hun hver strategi kombineret med lektionsplaner og ideer til litteratur. På www.dafolo.dk/læsepower kan man downloade materiale til bogen.

Vigtigheden af at undervisne i læseforståelse bliver igen slået fast. Bogens læsespowers kan anvendes direkte i undervisningen. Hendes praksis- og lektionsbeskrivelser hjælper læreren rigtig godt i gang. Adrianne Gaers fokus på at visualisere, inferere og transformere er interessant og vigtig. En af bogens forcer er, at den forholder sig til til læsning fra indskoling til udskoling. Bogen giver et fællessprog til læseundervisningen og bliver derfor også aktuel for alle dansklærere.

Om samme emne findes fx LæseforståelseFlydende læsning i praksis og Flydende læsning i praksisOm samme emne findes fx Læseforståelse og .


Fagbladet folkeskolen [online]

d. 18. jan. 2018

af

af

Karen Porsborg Nielsen

d. 18. jan. 2018