Bøger / faglitteratur / bibliografier

Lægekunst i renæssancen : fortalt og forklaret


Beskrivelse


Indføring i renæssancens lægekunst fortalt gennem små dramadokumentariske fortællinger inddelt i temaer som sygdomme, anatomi, kirurgi, obstetrik, gynækologi og alkymi, derudover om lægernes rolle i hekseforfølgelserne.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2019

af

af

Grethe Lorentzen

d. 19. nov. 2019

Om lægekunstens udvikling i 1500-tallets Europa. En medicinsk og kulturhistorisk fortælling til den alment historisk interesserede og til brug for opgaver fra gymnasieniveau.

I renæssancen undergik lægekunsten forandringer pga. nye videnskabelige opdagelser. Dissektion fandt vej ind på universitetet, og anatomen Andreas Versalis kunne publicere sin lærebog i menneskets anatomi. Også i fx botanik og gynækologi skete der fremskridt. Bogen er opbygget over dokumentariske fortællinger, fx om Mary Stuarts barsel og kliniske symptomer eller Andres Versalis' mystiske død. Efter fortællingerne kommenteres det lægevidenskabelige indhold i henholdsvis temaerne anatomi, kirurgi, obstetrik og gynækologi, alkymi, botanik, samt sygdommen syfilis. Et kapitel omhandler lægernes rolle i datidens hekseforfølgelser. Luca Bianchedi er cand.med. og har diplom i akupunktur og plantemedicin.

Som forgængeren Lægekunst i middelalderen, har denne tværfaglig karakter, er fagligt velfunderet, og giver et velskrevet levende billede af personer og samfundsmæssige forhold gennem de underholdende fortællinger og lægefaglige kommentarer.

Dødens teaterDen anatomiske billedkunst i renæssancen og barokkenLægekunst i middelalderen beskriver lægekunsten og levevilkår i Danmark 1640-1840. Den anatomiske billedkunst i renæssancen og barokken er en velskrevet kunstanatomihistorie Lægekunst i middelalderenDødens teater beskriver lægekunsten og levevilkår i Danmark 1640-1840. er en velskrevet kunstanatomihistorie Lægekunst i middelalderenDødens teater beskriver lægekunsten og levevilkår i Danmark 1640-1840. Den anatomiske billedkunst i renæssancen og barokken er en velskrevet kunstanatomihistorie .


Dansk medicinhistorisk årbog

2020

af

af

Claus Fenger

2020