Gå til indhold



Kvinde set fra ryggen : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

454 sider

Udgivet

2021

Originaludgave

2021


Anmeldelser (10)


10. feb. 2021

Ida Ilsted (1869-1949) fra Stubbekøbing møder i 1890 den store billedkunstner, Vilhelm Hammershøi, som hurtigt frier til hende, hvorefter hun over de næste 25 år lever som kunstnerens hustru, assistent, og ikke mindst: vigtigste motiv. En smuk, nænsom og meget velskrevet biografisk roman for de fleste voksne læsere.

Den fåmælte Vilhelm, et malerisk wunderkind, laver intet andet dagen lang end at male. I hjemmet og på Vilhelms studieture rundt i Europa undrer Ida sig ofte over sin skæbne - hvorfor Vilhelm har valgt hende, en outsider blandt professorer, kunstnere og andre dannede i Europas fin de siècle-stemning. Men hun forstår langsomt i løbet af deres liv sammen, at Vilhelm, der blev kendt som "de stille stuers maler", selv kæmper med at høre til.

Jesper Wung-Sung skriver levende, sansende og nænsomt. Fortælleren er usynlig, og fortæller os kun, hvad Ida oplever, tænker og føler, sådan at vi først og fremmest ser hende. Og det er romanens vigtigste bedrift, idet Vilhelms maleri på omslaget, med Ida som motiv, og dets titel, som romanen låner, understreger, hvordan Ida Hammershøi hidtil har været en usynlig skikkelse i historien, kun "set fra ryggen".

Romanen minder stilistisk om Wung-Sungs En anden gren


Hvor lyset er


Vivian


, mens den med indholdet skriver sig ind i en aktuel litterær trend "exofiktion", dvs. biografisk fiktion over andres liv (fremfor det modsatte, autofiktion), ofte om kunstnere, som fx Hvor lyset er eller VivianRomanen minder stilistisk om Wung-Sungs En anden gren, mens den med indholdet skriver sig ind i en aktuel litterær trend "exofiktion", dvs. biografisk fiktion over andres liv (fremfor det modsatte, autofiktion), ofte om kunstnere, som fx eller VivianRomanen minder stilistisk om Wung-Sungs En anden gren, mens den med indholdet skriver sig ind i en aktuel litterær trend "exofiktion", dvs. biografisk fiktion over andres liv (fremfor det modsatte, autofiktion), ofte om kunstnere, som fx Hvor lyset er eller Romanen minder stilistisk om Wung-Sungs En anden gren, mens den med indholdet skriver sig ind i en aktuel litterær trend "exofiktion", dvs. biografisk fiktion over andres liv (fremfor det modsatte, autofiktion), ofte om kunstnere, som fx Hvor lyset er eller Vivian.

Lektørudtalelse

Af

Christian Hundebøl Høj

Point of view international [online]

Af

Freddy Hagen

2021-03-11

Litteratursiden.dk [online]

Af

Line Hoffgaard

2021-03-15

Berlingske tidende

Af

Marie Louise Wedel Bruun

d. 10. mar. 2021

Jyllands-posten

Af

Katrine Sommer Boysen (f. 1980)

d. 10. mar. 2021

Kristeligt dagblad

Af

Torben Weirup

d. 10. mar. 2021

Politiken

Af

Lilian Munk Rösing

d. 28. mar. 2021

Weekendavisen

Af

Amalie Langballe

d. 12. mar. 2021

Information

Af

Bodil Skovgaard Nielsen

d. 12. mar. 2021

Børsen

Af

Line Rasmussen

2021-03-12


Informationer og udgaver

Bog

2021

Bog

2021

Lydbog (cd-mp3)

2021

Lydbog (net)

2021

Ebog

2021