Bøger / faglitteratur

Kunstens verdenshistorie


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En gennemgang af kunstens historie fra dens allerældste manifestationer i hulemaleriet for 30.000 år siden og frem til nutidens videokunst.

Indhold

Kunstens grundlag (Forhistorisk tid ; De tidlige civilisationer ; Udviklinger på tværs af kontinenter ; Grækerne og deres naboer ; Hellenistisk og romersk kunst) ; Kunsten og verdensreligionerne (Buddhisme, hinduisme og fjernøstlig kunst ; Oldkristen og byzantisk kunst ; Tidlig islamisk kunst) ; Sakral og verdslig kunst (Middelalderlig kristendom ; 1400-tallet i Europa : 1500-tallet i Europa ; Nord- og Sydamerika, Afrika og Asien ; 1600-tallet i Europa ; Oplysning og frihed) ; Den moderne verden skabes (Fra romantik til realisme ; Østerlandske traditioner ; Fra impressionisme til postimpressionisme ; Indfødt kunst fra Afrika, Nord- og Sydamerika, Australien og Oceanien) ; 1900-tallets kunst (Kunsten fra 1900-1919 ; Mellem de to verdenskrige ; Efter 2. verdenskrig til postmodernisme ; Mod det tredje årtusinde)


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2004

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 5. apr. 2004

Det er et stort projekt at ville fortælle hele verdens kunsthistorie i et enkelt bind, og det er da også en moppedreng på nærved 1000 sider, forlaget her præsenterer på dansk. Bogen giver et fint overblik, den leverer således ikke kun en kronologisk gennemgang. Ved at tematisere forskellige vinkler, støtter den opfattelsen af kunst som et skiftende begreb, som op gennem tiderne har tjent forskellige formål. Geografisk når den vidt omkring. Ikke kun andre kulturers kunst behandles grundigt, også Nordamerikansk kunst fylder mere end vi er vant til på vores længdegrader. Emnemæssigt er bogen bred, og den medtager fx et afsnit om by- og landskabsplanlægning. Det hele er overdådigt illustreret, og sammenhængen mellem illustrationer og tekst er velfungerende. Sproget er præcist og koncentreret, men ikke enkelt. Til gengæld er en lang række emner behandlet på tværs i kort form. Sammenlignet med den anden store etbinds kunsthistorie, Gombrichs, der er kommet i adskillige udg. på dansk, er denne mere omfattede og nyere, men ikke helt så underholdende. Registre, litteraturliste og begrebsforklaringer er omfattende og grundige som de bør være i et værk, der kommer til at udfylde pladsen som "Kunsthistorien" i en årrække frem.


Weekendavisen

d. 13. aug. 2004

af

af

Lisbeth Bonde

d. 13. aug. 2004


Kristeligt dagblad

d. 26. mar. 2004

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 26. mar. 2004