Bøger / faglitteratur

Kulturforståelse for stenalderhjerner


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
351 sider: ill.
Udgivet
2011

Indhold

(En realistisk bog om kulturudfordringer) ; Kulturel bevidsthed (Antropologi i det små ; Kultur og sammenstød ; Kulturel intelligens ; Kulturel forståelse ; Hvem er vi selv?) ; Mapping - hvor er vi forskellige? (Kan man sammenligne lande? ; Nogle er mere lige end andre ; Dem vi kender, og dem vi ikke kender så godt ; For min skyld eller gruppens? ; Hvor meget forandring er tilladt? ; Gorilla eller hønemor? ; Må man vise sine følelser? ; Er tid en begrænset ressource?) ; Bridging - samarbejde med forskelle (Brug den kulturelle viden rigtigt ; Hvordan man vælger sine kulturelle kampe ; Hvad enhver bør vide om kulturmøder ; Kommunikation og forhandling ; Informanterne - intet slår lokal viden ; Hvad har jeg lært, og hvordan kommer jeg videre?)


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. maj 2011

af

af

Jette Landberg

d. 18. maj 2011

For alle der kommer i kontakt med andre kulturer end deres egen, fx personale i det offentlige, forretningsfolk og andre erhvervsgrupper. Den vil også være oplagt på mange uddannelser, der beskæftiger sig med kulturmødet.

Kultur er ligesom modvind, man opdager den først, når man skifter retning altså møder folk med andre regelsæt. I stenalderen oplevede man kun sin egen kultur, og det er hjernen stadig bygget til, især i vores homogene land, der adskiller sig fra de fleste andre lande, hvad angår kulturelle koder. Her ligner vi en stamme med fælles koder. Bogen er inddelt i 3 dele, først får vi en teoretisk forståelse, i 2. del lærer vi om de andre og dermed om os selv, 3. del handler om, hvordan vi bruger denne viden. Sidst en nyttig punktvis opsummering af kulturforståelse. Dennis Nørmark er antropolog, han udgav i 2007 Det virkelige menneske om menneskets kultur og biologi.

Der er flere bøger om emnet. Bl.a. udkom i 2005 en kort vejledning Det kulturelle møde. Kulturforståelse, 2009 henvender sig især til ungdomsuddannelserne, mens en helt ny bog Globale relationer, 2011 især er for erhvervsfolk. Endelig ligger Geert Hofsteedes bog fra 2010 i den helt svære ende. Nørmarks guide er en letlæst, men alligevel grundig, omfattende og tankevækkende vejledning, der supplerer de andre fint.

En grundig og klar vejledning i kulturforståelse, ikke mindst af egen kultur, der lægger sig mellem Hofsteedes universitetsbog og de mere kortfattede bøger om emnet.


Politiken

d. 7. maj 2011

af

af

Poul Aarøe Pedersen

d. 7. maj 2011


Information

d. 16. apr. 2011

af

af

Steen Nepper Larsen

d. 16. apr. 2011