Bøger / faglitteratur

Kulturer og organisationer : overlevelse i en grænseoverskridende verden


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
437 sider
Udgivet
2006

Beskrivelse


Summary: Kultur er de grundfæstede og ofte ubevidste værdier vi er vokset op med. Det er de kulturelle forskelle der adskiller os fra de andre. Bogen afdækker de værdier, der kendetegner de forskellige kulturer – såvel de nationale og regionale som de organisatoriske. Forfatterne redegør for disse værdier via kulturelle dimensioner som forholdet mellem magt og lighed, forholdet mellem individ og gruppe, sociale roller for kvinder og mænd samt usikkerhedsundvigelse og krisehåndtering. Disse begreber og værdier gøres levende og vedkommende med en række eksempler fra dagligdagen rundt om i verden. Forfatterne viser desuden hvordan man håndterer det interkulturelle – dvs. slår bro over forskellene i de kulturelle værdinormer, f. eks. i internationale koncerner. Bogen henvender sig især til ledere, faglige specialister og forhandlere i såvel erhvervslivet som organisationer, hvor der arbejdes på tværs af de kulturelle skel.

Indhold

Introduktion (Kulturniveauer) ; Nationale kulturer (Nogle er mere lige end andre ; Jeg, vi og de ; Han, hun og han/hun ; Det, der er anderledes, er farligt ; I går, nu eller senere ; Pyramider, maskiner, markeder og familier : organisering på tværs af nationer) ; Organisationskulturer (Elefanten og storken : organisationskulturer) ; Konsekvenser (Interkulturelle møder ; Overlevelse i en multikulturel verden)


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. mar. 2006

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 28. mar. 2006

Geert Hofstede har siden 1960'erne arbejdet med kulturer og især med at etablere et datamateriale, der kan hjælpe med til at definere og beskrive forskellene mellem dem. I denne nye udgave af hans hovedværk, der oprindeligt udkom i 1991, har han fået hjælp til at opdatere sit budskab fra sin ældste søn. Hofstede betragter kultur som den del af vores væren, der udspringer af det fællesskab, vi er vokset op i. Et malende billede for det er "mental software" til forskel fra den del af vores væren, der er hhv. genetisk bestemt, "operativsystemet" og helt personlig, "programmerne". Udgangspunktet for bogen er en række undersøgelser Hofstede lavede, hvor han placerede IBMs medarbejdere i forhold til fire forskellige faktorer for at kunne beskrive de nationale forskelle indenfor en gruppe, der ellers på mange måder har samme vilkår uanset hvor i verden, de er ansat. Bogen er videnskabeligt veldokumenteret, men har også en praktisk anvendelighed, som gør det interessant for en bredere kreds af ledere, organisationsfolk og ganske almindelige mennesker, der vil være klogere på verden. Hofstedes produktion har en indviklet udgivelseshistorie, men så vidt det fremgår af bogen, er denne udgave helt nybearbejdet.