Bøger / faglitteratur

Kulturarv : et identitetspolitisk konfliktfelt


Beskrivelse


Gennemgang af begrebet kulturarv historisk og aktuelt med eksempler på, hvordan begrebet anvendes i forskellige diskurser samt hvordan man kan arbejde med kulturarvspleje.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2008

af

af

Anny Skov Madsen

d. 15. okt. 2008

Begrebet kulturarv er i den grad blevet et positivt ladet ord, men hvad står det egentlig for? Bogen har et akademisk sigte og henvender sig primært til museumsformidlere, undervisere, journalister eller andre meningsdannere, der er aktive i den politiske debat.

Kulturarv er et ord, der kun er omkring 10 år gammelt, men det er et kompliceret begreb, der omfatter både den materielle og den immaterielle kulturarv. I overgangen til et flerkulturelt samfund bliver begrebet anvendt i den kulturpolitiske debat om identitet og danskhed, idet kendskab til kulturarven er en vigtig del af sammenhængskraften. Forfatteren gennemgår historisk og aktuelt, hvordan begrebet anvendes i forskellige diskurser, hvordan man kan arbejde med kulturarvspleje både nu og i fremtiden, og han peger også på konfliktfelterne. De mange eksempler fra historie, litteratur og politik viser, hvordan man har forvaltet kulturaven, og de letter en akademisk, analyserende tekst.

Den omdiskuterede Kulturkanon, 2006 handlede om kulturarv og identitet. Andre bøger indeholder kun delelementer om kulturarv. Der er ikke tidligere lavet en så omfattende tilgang til begrebet.

En udførlig og kritisk gennemgang af de forskellige tilgange til begrebet kulturarv med velvalgte eksempler på praksis er et godt afsæt for de mange, der på forskellige måder arbejder med formidling i medierne, på museerne eller i undervisningen.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 182 (2009)

af

af

Christian Vollmond

Nr. 182 (2009)