Bøger / faglitteratur / biografier

Kryssing : manden, der valgte forkert


Beskrivelse


Biografien om Christian Peter Kryssing (1891-1976) bygger på breve til hans mor og hans søster, og på materiale fra danske, tyske, britiske og amerikanske arkiver og beskriver Kryssings udvikling fra ung løjtnant før 1. Verdenskrig, over 1930'ernes radikalisering til bitterhed over kapitulationen den 9. april 1940, som fik ham til at træffe det paradoksale valg at gøre tjeneste i SS.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 2014

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 27. okt. 2014

Biografi om den danske officer C.P. Kryssing som var den første leder af Frikorps Danmark og senere blev generalmajor i Waffen SS. For alle med interesse i 2. verdenskrig og historiske biografier.

I denne meget omfattende biografi, som primært bygger på Kryssings mange breve i næsten 50 år til hans mor og søster og private notater, skildres Kryssings liv kronologisk frem til hans død i 1976. Bogen er i tre dele som omhandler tiden fra 1891-1941, 1941-1945 og 1945-1976. Thomas Harder har tidligere skrevet om forskellige danskeres indsats under 2. verdenskrig bl.a. Anders Lassens krig.

Kryssing var på mange måder en bemærkelsesværdig mand. National, ærekær og stolt, men samtidig politisk blind og uden dømmekraft i forhold til de valg, han tog. Han kæmpede mod kommunisme, men var ikke besat af nazistisk ideologi. Harders velskrevne og detaljerede beretning med mange citater fra breve og lignende, skildrer primært mennesket Kryssing i lyset af de begivenheder og omstændigheder, han levede under.

En række bøger beskæftiger sig med Frikorps Danmark og Waffen SS bl.a. Hitlers vikingerDen danske partisanAnders Lassens krig. Bogen er endvidere på linje med forfatterens biografier Den danske partisan og Anders Lassens krigEn række bøger beskæftiger sig med Frikorps Danmark og Waffen SS bl.a. Hitlers vikinger. Bogen er endvidere på linje med forfatterens biografier og Anders Lassens krigEn række bøger beskæftiger sig med Frikorps Danmark og Waffen SS bl.a. Hitlers vikinger. Bogen er endvidere på linje med forfatterens biografier Den danske partisan og .


Bibliotekernes vurdering

d. 26. feb. 2018

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 26. feb. 2018

Ved Tysklands invasion af Sovjetunionen i 1941 fik tyskerne tilladelse til at hverve danskere til et særligt SS korps, Frikorps Danmark, som skulle indsættes i kampen mod kommunismen. Korpsets første chef, og en af de meget få danske officerer der meldte sig til det, var C.P. Kryssing. Uomgængelig læsning for alle med interesse for besættelses- og 2. verdenskrigshistorie.

Oberstløjtnant Christian Peter Kryssing, var nationalkonservativ af holdning og stivnakket af sind, men agtet for sin retlinethed. Som mange af sine kolleger følte han at tyskernes ubesværede besættelse af Danmark var en ydmygelse i almindelighed og af ham selv i særdeleshed. I 1941 stillede han sig til rådighed for besættelsesmagten som chef for det nyoprettede Frikorps Danmark, og dermed begyndte den menneskelige og sociale deroute, som på kort tid kostede ham alt. Denne 3. udgave af bogen er udvidet primært med stof om Kryssings hustru og hendes kamp for at opnå beskæftigelse i tysk Røde Kors.

Harder er en grundig og velformuleret biograf, som fanger den ærekære og naive Kryssing som en skæbne, hvis tab, man kan føle med, men hvis naivitet og livsvalg virker skræmmende.

Sammen med SchalburgK.B. Martinsen og K.B. Martinsen har vi nu biografier om samtlige tre danske chefer for frikorpsetSammen med Schalburg og har vi nu biografier om samtlige tre danske chefer for frikorpset.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. aug. 2015

af

af

Bent Birk Kristensen

d. 26. aug. 2015

Biografi om den danske officer C.P. Kryssing som var den første leder af Frikorps Danmark og senere blev generalmajor i Waffen SS. For alle med interesse i den 2. verdenskrig og historiske biografier.

I denne meget omfattende biografi, som primært bygger på Kryssings mange breve i næsten 50 år til hans mor og søster, private notater og bidrag samt et stort billedmateriale, skildrer Thomas Harder Kryssings liv frem til hans død i 1976. Bogen er i tre dele som omhandler tiden fra 1891-1941, 1941-1945 og 1945-1976. TH har tidligere skrevet om forskellige danskeres indsats under den 2. verdenskrig.

Kryssing var på mange måder en bemærkelsesværdig mand. National, ærekær og stolt, men samtidig politisk blind og uden dømmekraft i forhold til de valg han tog. Han kæmpede mod kommunisme, men var ikke besat af nazistisk ideologi. Harders velskrevne og detaljerede beretning med mange citater fra breve og lignende, skildrer primært mennesket Kryssing i lyset af de begivenheder og omstændigheder, han levede under.

I forhold til 1. udgaven er denne udvidet med et omfattende billedmateriale fra Kryssings og hustruens private liv, samt enkelte rettelser og tilføjelser til teksten. Bogen er på linje med forfatterens biografier Den danske partisanAnders Lassens krig og Anders Lassens krigI forhold til 1. udgaven er denne udvidet med et omfattende billedmateriale fra Kryssings og hustruens private liv, samt enkelte rettelser og tilføjelser til teksten. Bogen er på linje med forfatterens biografier Den danske partisan og .


Krigsvidenskab.dk [online]

d. 9. sep. 2015

af

af

Niels Poulsen

d. 9. sep. 2015


litteratursiden.dk

d. 19. jan. 2015

af

af

Line Thorup Vendelbo

d. 19. jan. 2015

En historie om en mand der kæmpede, for det han troede på, men endte med at forråde sit fædreland. Historien starter lørdag d. 28. juni 1941, hvor C. P. Kryssing melder sig hos chefen for 5. Artilleri...


Jyllands-posten

d. 11. nov. 2014

af

af

Bent Jensen

d. 11. nov. 2014


Weekendavisen

d. 31. okt. 2014

af

af

Claus Bundgaard Christensen

d. 31. okt. 2014


Berlingske tidende

d. 11. dec. 2014

af

af

Claes Kastholm Hansen

d. 11. dec. 2014


Personalhistorisk tidsskrift

2015

af

af

Peter Hertel Rasmussen

2015


Krigshistorisk tidsskrift

Årg. 51, nr. 1 (2015)

af

af

Lars Bærentzen

Årg. 51, nr. 1 (2015)