Bøger / faglitteratur

Krydsfelt : ånd og natur i guldalderen


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med guldalderfestivalen "Golden days in Copenhagen".

Indhold bl.a.: Ane Grum-Schwensen, "H. C. Ørsted og digtekunsten, eller Luftskibet - ‘Det Sande, det Gode og det Skjønne’", s. 60-73; Iver Kjær, "Sand Nydelse eller comisk Nysgjerrighed. Om mikroskopet, H. C. Andersen og Søren Kierkegaard", s. 74-87; Sune Auken, "Naturen som tegn. Om Grundtvig og naturvidenskaben", s. 214-23; Henrik Blicher, "Hvirvlen", s. 224-35 [om Schack Staffeldt]; Niels Kofoed, "Huldre-Gaverne eller Ole Navnløses Levnets-Eventyr fortalt af ham selv. Den litterære fejde mellem B. S. Ingemann og H. C. Ørsted i året 1831", s. 236-45.
Også på engelsk: Intersections.

Indhold

Annie Vedelsby: Christian VIII's konkyliesamling. Mogens Bencard: Adam Wilhelm Hauch og museerne. Jette Baagøe: - det står med brede bøge -. Sune Auken: Naturen som tegn : om Grundtvig og naturvidenskaben. Henrik Blicher: Hvirvlen. Niels Kofoed: Huldre-Gaverne : eller Ole-Navnløses Levnets-Eventyr fortalt af ham selv : den litterære fejde mellem B.S. Ingemann og H.C. Ørsted i året 1831. Hans Vammen: "Schouw er velsignet ..." : en professor og hans guldaldernetværk ; Annie Vedelsby: Christian VIII's konkyliesamling. Mogens Bencard: Adam Wilhelm Hauch og museerne. Jette Baagøe: - det står med brede bøge -. Sune Auken: Naturen som tegn : om Grundtvig og naturvidenskaben. Henrik Blicher: Hvirvlen. Niels Kofoed: Huldre-Gaverne : eller Ole-Navnløses Levnets-Eventyr fortalt af ham selv : den litterære fejde mellem B.S. Ingemann og H.C. Ørsted i året 1831. Hans Vammen: "Schouw er velsignet ..." : en professor og hans guldaldernetværk


Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2000

af

af

Lise Widding

d. 23. aug. 2000

H.C. Ørsted er den centrale figur i denne artikelsamling, der udkommer i forbindelse med guldalderfestivalen Golden days. Vi kender ham som den berømte opdager af elektromagnetismen, men han var engageret i de mest forskelligartede områder inden for både naturvidenskab og humaniora. Han står som en repræsentant for guldalderens helhedstanke, hvor videnskab, filosofi og kunst er forskellige udtryk for det samme styrende princip, "Ånden i naturen". Kunstværket er ligesom naturlovene et udtryk for den guddommelige fornuft. De 20 forfattere giver i deres artikler nogle spændende eksempler på guldalderens krydsfelt mellem kunst og videnskab, fx om H.C. Andersens og Sørens Kierkegaards reaktion på mikroskopet i deres digtning og om Ørsteds forsøg med klangfigurer. En spændende artikel handler Ørsteds bidrag til det danske sprog, som han har beriget med ca. 2.000 ord. Bogen er et fint eksempel på et populærvidenskabeligt værk, og den udsøgte billedside med mange guldaldermalerier og nogle meget smukke fotografier af gamle instrumenter bidrager i høj grad til dens kvaliteter.


Berlingske tidende

d. 22. aug. 2000

af

af

Jens Andersen

d. 22. aug. 2000


Jyllands-posten

d. 22. aug. 2000

af

af

Preben Meulengracht

d. 22. aug. 2000


Weekendavisen

d. 25. aug. 2000

af

af

Mikkel Bogh

d. 25. aug. 2000


Historie

2001, nr. 2

af

af

Claus Møller Jørgensen

2001, nr. 2


Ingeniøren

Årg. 26, nr. 34 (2000)

af

af

Jens Ramskov

Årg. 26, nr. 34 (2000)


1066

Årg. 32, nr. 1 (2002)

af

af

Michael Sterll

Årg. 32, nr. 1 (2002)