Bøger / faglitteratur

Kropbevidsthed


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Bevidstheds- og diagnosesystem, der understreger opfattelsen af mennesket som en uopløselig enhed af krop og bevidsthed og påviser, at menneskets vaner og adfærdsmønstre afspejles i kroppens form og udseende.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. feb. 2005

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 1. feb. 2005

Udgaven er identisk med den fra 1977. Kropbevidsthed (ikke kropsbevidsthed, engelsk: bodymind) er en holistisk menneskeopfattelse om sammenhængen mellem krop, sjæl og bevidsthed. Fysiske og psykiske tilstande reduceres til psykiske eller spirituelle udspring. Som sådan kan de direkte aflæses på kroppen. Bogen gennemgår fra fod til isse kroppens syv chakra-områder. Deres følelser og karakteristika, sygdomme, skavanker, lidelser og helbredelsesmetoder. Bogen blander gamle og nye østlige og vestlige opfattelser: t'ai chi, yoga, kundalini-energi, livskraft, energier, psykosomoatik, Lowens bioenergetik, Reich, Freud, elementer af frenologi, naturvidenskabelig fysiologi og anatomi. Eksempler tjener som bevis. Diagnoser og behandlingsformer er irisdiagnose, rolfing-massage, psykoterapi, telepati, clairvoyance. De fleste opfattelser er uforenelige med naturvidenskabelig forståelse og kan ikke eftervises videnskabeligt. Synet har vundet millioner af tilhængere verden over, og for dem er bogen en klassiker. Bogen er letlæst, ingen uforklarede fagtermer. Den er illustreret med stregtegninger af karakteristiske kropsdele. 44 sider noter, litteratur og register. Forfatteren var dengang psykoterapeut. Han arbejder nu mest med ældre og gerontologi.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Adda Lykkeboe

d. 18. dec. 2018

Ordet Kropbevidsthed er en sproglig nydannelse. Kropsbevidsthed betyder "bevidsthed om kroppen", hvorimod Kropbevidsthed henviser til opfattelsen af mennesket som en uadskillelig enhed afelementerne krop og bevidsthed. Forf. er psykoterapeut og har med bogen her søgt at forme et helhedssyn på mennesket i sundhed og sygdom. Udfra studier af bl.a. Wilh. Reich, Alexander Lowen, IdaRolf, Moshe Feldenkrais, Fritz Perls samt en række yoga discipliner har han i sin private praxis udviklet en helt personlig terapiform, der inddrager elementer af ovennævnte forskeres synspunkter.Jeg finder bogen overordentlig givende. Den forener på tiltalende vis forf.s personlige arbejde med sig selv, hans egne oplevelser med forskellige terapibehandlinger, samt hans beskrivelser af sitvirke som terapeut, hvoraf indgår fascinerende og tankevækkende gengivelser af hans arbejde med senile plejehjemspatienter. Dele af forf.s arbejder findes omtalt i en nylig udkommet bog: Satyarthi,Swami: Kroppens veje,bd. 1, 1979. Bogen her vil kunne anskaffes meget bredt. Den er lettilgængelig, og vil være anvendelig som inspirationskilde til videre selvudvikling. Der er grundige noter,litt.henv. samt register.


Berlingske tidende

d. 13. feb. 1980

af

af

J. J. Kjærgaard

d. 13. feb. 1980


ALT

1980, nr 19

af

af

Erik Mansa Sandersen

1980, nr 19


Alternatur

årg 3 (1978/79), nr 9/10

af

årg 3 (1978/79), nr 9/10