Bøger / faglitteratur


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


"Interessen for kritisk realisme er stigende. Efter positivismens langvarige krise og postmodernismens afmatning vinder kritisk realisme frem som en alternativ og velfunderet platform for nyorientering af samfundsvidenskabernes videnskabsteori og metode. Bogen giver en klar introduktion til centrale begreber, argumenter og forståelser i kritisk realisme med henblik på samfundsvidenskabelig praksis. Hovedvægten ligger på en systematisk og konstruktiv fremstilling. Men herudover spilles også op imod de fremherskende videnskabsteoretiske paradigmer i samfundsvidenskaberne i dag, ligesom en række aktuelle videreudviklinger af kritisk realisme præsenteres. Bogen rummer således hovedsageligt et positivt svar på spørgsmålet om hvad kritisk realisme er, men samtidig reflekteres der over hvor grænserne for kritisk realisme tegner sig i en aktuel kontekst.".

Indhold

Realisme(r) og positivismekritik ; Grundtræk ; Dualismer ; Samfundsvidenskaberne i praksis ; Diskurser og (de)konstruktioner ; Spændingsfelter og nye horisonter ; Hvad er kritisk realisme (ikke)?


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. okt. 2005

af

af

Martin Hjelmborg

d. 18. okt. 2005

Kritisk realisme er en gren af videnskabsteorien, der stiller spørgsmål til, om den virkelighedsopfattelse, som traditionel, videnskabelig (positivistisk) tradition står for, nu også er fyldestgørende. Idealet om den objektive, målbare virkelighed, uafhængigt af underliggende forhold af kulturel og social art affejer de kritiske realister som værende utilstrækkeligt. Bogen her giver en kort, koncentreret indføring i hvad kritisk realisme er og afgrænser den i forhold til andre teoretiske retninger/filosofier. Heri indgår en historisk gennemgang af kritisk realisme fra den fremkom i 1970'erne og hvordan den har udviklet sig i dag. Alt med talrige henvisninger og citater fra sociologer, filosoffer og samfundsteoretikere. En gennemgående figur er den indiske sociolog Roy Bhaskar, der fra en marxistisk platform udviklede den kritiske realisme i 70'erne, men efter årtusindskiftet rykkede helt over i den metafysiske sfære. Bogen er primært rettet mod samfundsforskere, iøvrigt med den pointe, at individer og miljø ikke kan adskilles, men forudsætter hinanden. Emnet præsenteres her første gang i bogform på dansk og da kritisk realisme er et meget væsentligt teoretisk spring fremad, bør den være grundbog for alle universitetsstuderende på linie med filosofikum i sin tid, trods den koncentrerede, men klare fremstilling. Forord, indledning, ordforklaring, litt.liste (eng. da.), register.


Salt

Årg. 15, nr. 5 (2006)

af

af

Tom Børsen Hansen

Årg. 15, nr. 5 (2006)