Gå til indhold



Krigere uden våben : lægerne og modstandskampen


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

317 sider: ill.

Udgivet

2019

genre/form

bibliografi



Originaludgave

2019


Beskrivelse


Om hvordan danske læger sluttede sig til modstandskampen under 2. verdenskrig - flere betalte med deres liv eller endte i tyske koncentrationslejre. Desuden fortælles om læger i tyskernes tjeneste, og den mangelfulde behandling af de mange tyske flygtninge m.m.


Anmeldelser (7)


26. sep. 2019

Spændende og lettilgængelig fortælling om lægernes indsats under besættelsen. For interesserede i modstandskampen eller lægestandens historie i Danmark.

Klaus Larsen (f. 1951) er journalist på Ugeskrift for Læger, og har flere populærvidenskabelige udgivelser på sit CV. I nærværende udgivelse fortæller han historien om modstandskampen mod tyskerne, med fokus på lægernes indsats. Man regner med at små 500 eller ca. hver ottende læge var involveret i frihedskampen. I begyndelsen med fredelige midler såsom distribution af illegale blade, men senere greb flere til våben og for mange endte det med døden eller fangenskab i KZ-lejrene. Bogen omtaler ca. 70 lægers bidrag til kampen, som fx Mogens Fog og Erik Husfeldt. Desuden fortælles om læger i tyskernes tjeneste, og den mangelfulde behandling af de mange tyske flygtninge. Bogen bygger på en række skriftlige kilder og samtaler med de pårørende. Med illustrationer, litteraturliste, og navneregister.

Velskrevet og interessant udgivelse, som på fornem vis dokumenterer lægernes store indsats. Den indeholder et vellykket miks af spændende historiske beretninger, samtidig med at den på det analytiske plan forsøger at finde frem til hvorfor så mange læger gik aktivt ind i kampen.

I Danske læger under nazismen


Vi talte ikke om det, men vi vidste det


fortælles om danske læger i nazisternes tjeneste. Om sygeplejerskernes oplevelser under besættelsen kan man læse i Vi talte ikke om det, men vi vidste detI Danske læger under nazismen fortælles om danske læger i nazisternes tjeneste. Om sygeplejerskernes oplevelser under besættelsen kan man læse i I Danske læger under nazismen fortælles om danske læger i nazisternes tjeneste. Om sygeplejerskernes oplevelser under besættelsen kan man læse i Vi talte ikke om det, men vi vidste det.

Lektørudtalelse

Af

Steffen Gordon Nielsen

Krigsvidenskab.dk [online]

Af

Bjarne Maurer

2020-06-12

Historie-online.dk [online]

Af

Poul Ulrich Jensen

2019-10-14

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 18. sep. 2019

Kristeligt dagblad

Af

Christian Egander Skov

d. 2. jan. 2020

Dansk medicinhistorisk årbog

Af

Ole Sonne

2019

Dagens medicin

Af

Nicolai Döllner

2019, nr. 16


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2020

Bog

2019