Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Krigen i Vanløse


Beskrivelse


12-årige Stine, John og Ove bor i Vanløse under besættelsen. Deres hverdag går med skolegang, uoverensstemmelser med børnene fra den anden gård, og gradvist bliver de også involveret i modstandskampen.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jess Dalsgaard

d. 18. dec. 2018

Det er utroligt, hvordan besættelsen så mange år efter tilsyneladende stadigvæk kan fungere som inspirationskilde for forfattere. Hvis man vil undgå at ende i den rene trivialitet, må man dogefterhånden forlange en ny dimension eller én eller anden ny vinkel lagt ind over historien - det får man efter min mening ikke her. PM, der i 1978 udgav den selvbiografiske ungdomsromanSabotørerne, bygger helt klart igen på sit erindringsstof, når han i nærværende ungdomsbog - med Vanløse som centrum -fortæller om besættelsestiden. I en lidt springende fortællestil hører vi om de3 jævnaldrende Stine, John og Ove og om, hvordan krigen påvirker dem og deres familiers liv. Desværre henfalder PM lidt for ofte til, hvad man næsten kan kalde børnebogens besættelsesklichéer: delavtflyvende tyske flyvemaskiner 9. april, oprop'et, børnenes dannelse af en modstandsgruppe, tyveriet af en tyskers Walther-pistol, o.s.v. De 3 foretager forskellige aktioner, hvis dramatiskehøjdepunkt - i en iøvrigt ikkespecielt spændende og engagerende bog - bliver Stines nedskydning af en tyskvenlig fabrikant. - Bogen er gennemill. af Eiler Krag - og uden på nogen-måde at villeanfægte dennes kunstneriske kvaliteter er hans ill. vel næppe af en karakter, der har den allerstørste appel til lige netop unge! Kedelig, uappellerende forside.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 18. dec. 2018

Handlingen er, som titlen antyder, henlagt til besættelsestidens Vanløse. Stine, John og Ove går i 1. mellem - og er 12 år. Stine og John er fra et typisk arbejdermiljø, mens Oves far erdirektør. Deres hverdag er præget af skolegang, kampene mod dem fra den anden gård, samt opdagelserne i Grøndalsparken. 2. Verdenskrig kommer tæt på dem, da tyskerne kommer, og Johns far må flygte- (han er kommunist). Lidt efter lidt bliver de tre venner mere og mere involveret i modstandskampen, kulminerende med mord på en tyskervenlig direktør. Bogen er fortalt i korte sætninger medhyppige sceneskift, som giver tempo og dramatik. Klart og tydeligt står klassetilhørsforholdet i Johns og Stines hjem, og forfatteren har formået at bibringe tidsbilledet både stemning oglokalkolorit med mange autentiske navne og kilder fra besættelseshistorien. Urealistisk forekommer dog børnenes meget voksne deltagelse i modstandskampen. Illustrationer af Eiler Krag i hans kendtestreg. Selvlæsning fra 5. klasse, ogbogen kan evt. inddrages i et emnearbejde om Danmark i 40'erne.


Børn & bøger

Årg. 43, nr. 5 (1990)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 43, nr. 5 (1990)