Bøger / faglitteratur til børn

Krigen i skyttegravene


Beskrivelse


Om begivenheder før krigens udbrud, krigens udvikling fra 1914 til 1918. Beskrivelse af slagene, hverdagen i skyttegravene samt generalernes stivsind. Med tidslinje, samtidige fotos og ordforklaring.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. aug. 2000

af

af

Lars Larsen

d. 10. aug. 2000

Verdenskrigene er en ny serie om perioden fra begyndelsen af 1. Verdenskrig til slutningen af 2. Verdenskrig. Den er blevet til i et dansk/engelsk samarbejde. Det første bind handler om skyttegravskrigen på Vestfronten under 1. Verdenskrig. Bogen starter med en kort indføring i de historiske og politiske begivenheder, der fører til krigen i Europa. Herefter følges krigens udvikling år for år. De store slag bliver beskrevet og bogen giver et levende indtryk af den barske hverdag i skyttegravene og af en krig styret af generalers stivsind. Bogen afsluttes med tidslinie, ordforklaringer, annoterede litteratur- og kildefortegnelser samt et register. Den er rigt illustreret med velvalgte samtidige fotos i sort/hvid og farvelægning, gengivelse af malerier, dagbladstegninger og instruktive kort. Endvidere suppleres teksten af citater, biografiske oplysninger og statistiske tabeller. Bogen er ikke så grundig som Da verden brød sammen, 1992, men kan fint anvendes sammen med Stewart Ross: Første Verdenskrig, (98/36). En udmærket start på en lovende serie til læsere fra 14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. aug. 2000

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 10. aug. 2000

De to verdenskrige er emnet for en ny serie i et dansk-engelsk bogprojekt. Titlen her er en af tre om Første Verdenskrig og især koncentreret om Vestfronten. Indledningsvis ridses den storpolitiske situation i Europa op med industrialisme, nationalisme og andre indikerende faktorer i det ustabile klima. Om landenes bevæggrunde ud fra deres ledende generaler og politikere orienteres løbende, mens skyttegravskrigen skildres såvel i sagteksten som i billedtekster, kildecitater, gamle fotos, kort, tabeller og andre illustrationer. Det gør strukturen varieret og præsentabel. Bogen bærer naturligt præg af tilbageblik, af eftertidens viden og konklusioner, men giver samtidig et stærkt autentisk og rystende indtryk via kildematerialet. Den henvender sig til vore ældste elever og andre interesserede, men en smule historisk viden forud vil være en god forståelsesramme. Bogen er velegnet både til projektarbejde og til almen oplysning om tider, steder og begivenheder med spor langt ind i vor egen tid.


Folkeskolen

Årg. 118, nr. 19 (2001)

af

af

Steen Brastrup

Årg. 118, nr. 19 (2001)