Bøger / faglitteratur

Krigen i Østersøen 1939-1945 : Østersøområdet: Krigen til søs, til lands og i luften - og på de bonede gulve


Beskrivelse


Under Anden Verdenskrig var Østersøen en af krigens blodige kamppladser. I krigens første år tilkæmpede den tyske flåde sig kontrollen over området, der kom til at spille en central rolle i den tyske krigsindsats. Herfra kunne den tyske flåde støtte den tyske hærs kampe, sikre vigtige forsyninger af jernmalm fra Sverige og uddanne de vigtige besætninger til de tyske ubåde. I krigens sidste tid var området præget af en række kampe under tyskernes forsøg på at evakuere over to millioner soldater og civile fra de områder i øst, som Den Røde Hær løb over ende. Evakueringen skete ikke uden tab, og i de første måneder af 1945 var Østersøen skueplads for nogle af verdenshistoriens største skibsforlis. Alene ved sænkningen af passagerskibet Wilhelm Gustloff den 30. januar 1945 mistede op mod 10.000 mennesker livet i den kolde Østersø. Krigen i Østersøen var en krig tæt på Danmark, men begivenhederne her blev for mange overskygget af krigens gang i andre dele af verden. Det rådes der bod på med denne bog, der også beskriver det ofte indviklede diplomatiske spil, som foregik mellem Tyskland, de tyskbesatte områder i f.eks. Danmark, Finland, Sovjetunionen og det neutrale Sverige - forhold, der skiftede fra ven til fjende i takt med krigens udvikling. Sveriges helt egen opfattelse af neutralitetsbegrebet får en særlig omtale. Bogen er rigt illustreret med over 100 kort og fotos, hvoraf mange ikke tidligere har været offentliggjort.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. nov. 2014

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 19. nov. 2014

Mens 2. verdenskrig gik relativt stille for sig i Danmark, var situationen en anden i farvandene omkring os. Her fortælles om de voldsomme begivenheder, der fandt sted lige udenfor vores bagdør, med en detaljerigdom, som vil interessere både flåde- og verdenskrigsinteresserede.

Østersøen havde en central placering i forhold til nogle af de hårdeste kampe fra overfaldet på Polen i 1939 til den endelige kapitulation i maj 1945. Poul Grooss, der som kommandør selv har en flådebaggrund, fortæller historien om de voldsomme år, og meget mere end det. Først ridser han områdets politiske baggrund og konflikthistorie op og derefter gennemgår han krigshandlingerne. I utallige indskudte bokse fortælles om detaljer fra kodebrydning til "Træffesandsynlighed og spredning for artilleri". Bogen er illustreret, med samtidige fotos i s/h og den er udstyret med forskellige registre, lister og bilag.

Grooss er vidende og en grundig fortæller, der skriver koncentreret og lidt tørt. Han har blik for både detaljen og de store linjer, men dramaet fanger han ikke altid.

Bogen om historiens største skibskatastrofer, sænkningerne i den østlige Østersø af en række overfyldte flygtningeskibe i krigens sidste måneder, Dødens hav, runder nogle af de samme begivenheder, som Grooss beskæftiger sig med.


Kristeligt dagblad

d. 13. apr. 2015

af

af

Claus Grymer

d. 13. apr. 2015


Tidsskrift for søvæsen

Årg. 185, nr. 3 (2014)

af

Årg. 185, nr. 3 (2014)


Marinehistorisk tidsskrift

Årg. 47, nr. 4 (2014)

af

af

Tom Wismann

Årg. 47, nr. 4 (2014)


Krigshistorisk tidsskrift

Årg. 51, nr. 1 (2015)

af

af

K. G. H. Hillingsø

Årg. 51, nr. 1 (2015)