Bøger / faglitteratur

Kost, adfærd, indlæringsevne


Beskrivelse


Med afsæt i konkrete elevhistorier beskrives sammenhængen mellem ernæring og indlæringsevne. Der gives inspiration og ideer til madprojekter på skoler og andre institutioner.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. mar. 2003

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 31. mar. 2003

Allerede her godt et års tid efter 1. udgaven foreligger en udvidet udgave af Frede Bräuners meget omtalte bog om sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne hos danske skolebørn. Den nye udgave er udvidet med begrebet hårmineralanalyse. På en tot hår på 3 cm fra hårbunden og ud kan man foretage en analyse, der viser kroppens mineraltilstand de sidste 3 måneder. Det gælder såvel overskud/underskud af de vitale mineraler som forekomst af tungmetaller. Det kræver nogle forudsætninger at fortolke analysen. Frede Bräuner har sammen med Heltidsundervisningen i Århus foretaget en undersøgelse på 16 af skolens elever (elever, der er tabt i folkeskolesystemet, men som har været i Heltidsundervisningens regi i længere tid, hvor man bevidst har lagt vægt på kosten og kørt en sukker- og slikfri linie i skoletiden) og 16 velfungerende elever fra en dansk efterskole. Undersøgelsen gennemgås i et tillæg i bogen, ligesom erfaringerne visse steder er skrevet ind i bogens tekst. Udgaven er således en opdatering af det vigtige stykke arbejde, der gøres indenfor området på Heltidsundervisningen i Århus.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. dec. 2001

af

af

Ellen Lind Jensen

d. 21. dec. 2001

Forfatteren er ansat som lærer ved Heltidsundervisningen på Midtbyens Ungdomsskole i Århus, et sted hvor eleverne er børn, der er blevet tabt i folkeskolen af forskellige årsager. Det er børn og unge med indlærings- og koncentrationsvanskeligheder, urolige og ukoncentrerede børn, trætte og apatiske børn, børn med DAMP og aggressive børn. Bräuner har fundet ud af, at der for hvert eneste barn er tale om store underskud af vitaminer og mineraler. Derfor har han startet et mad- og sundhedsprojekt på skolen, hvor morgenmad, frokost, frugt og kosttilskud er en fast del af dagligdagen, ligesom også sundhed og kost indgår i undervisningen. Vigtigst er det, at børnene begynder at spise rigtig mad. Alene det befordrer en positiv udvikling, både hvad angår indlæring, social adfærd og velbefindende. Alt for mange børn spiser for lidt, forkert og for dårligt. Den største synder er sukker, som findes i store mængder i læskedrikke og junkfood. Forfatteren argumenterer veloplagt og overbevisende og giver mange gode eksempler, statistiske oplysninger f.eks. om befolkningens sodavandsforbrug, der nærmest er eksploderet. Desuden konkrete anvisninger på, hvordan man griber sagen an. For lærere, pædagoger, skolebestyrelsesmedlemmer og ikke mindst forældre.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 18 (2002)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 119, nr. 18 (2002)


Gymnasieskolen

Årg. 85, nr. 13 (2002)

af

af

Janne Aaris-Sørensen

Årg. 85, nr. 13 (2002)