Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kort over Paradis


Beskrivelse


To fortællinger udfolder sig parallelt. I den ene beretter Knud Romer om sin deroute som fordrukken evighedsstudent på litteraturvidenskab på Københavns Universitet fra 1979-1995, mens hans opdigtede ven, M, hvis far er spion i Iran under den kolde krig, er omdrejningspunktet i den anden.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. juni 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 4. juni 2018

Knud Romers længe ventede svære toer byder på en blanding af bekendelsesskrift med en nådesløs selvudlevering og spionroman. For Romers mange fans og læsere af romaner og autofiktion med kant.

Knud Romer (f.1960) bragede igennem den skønlitterære lydmur med sin lille autofiktive roman, Den som blinker er bange for døden. Nu, 12 år senere, følger han op med en tematisk beslægtet murstensroman, der parallelt udfolder to fortællinger. Den ene handler om Knud Romers deroute som fordrukken litteraturstuderende på Københavns Universitet fra 1979-1995, hans efterfølgende succes som reklamemand og forholdet til hans tyske mor og demensramte far. Omdrejningspunktet i den anden er Romers opdigtede ven, M, hvis far er spion i Iran under den kolde krig.

Fascinerende og ambitiøs roman om far-søn forholdet og eksistentielle vildveje, som dog ikke er ubetinget vellykket. Bogens to spor er ganske vist tematisk beslægtede, men alligevel har man fornemmelsen af at læse to usammenhængende romaner på samme tid. Hvor det autofiktive spor fænger og på glimrende vis drives frem af Romers velkendte, vildtvoksende sproglige drive, og et væld af inspirerende tyske litterære referencer, er spionfortællingen mindre interessant. Men Romer er tilbage, og det er ubetinget godt.

Kan sammenlignes med Knausgårds og Jørgen Leths autofiktioner, henholdsvis Min kamp. 1. [bog] og Det uperfekte menneskeMin kamp. 1. bog.


litteratursiden.dk

d. 19. juni 2018

af

af

Pernille Lisborg

d. 19. juni 2018

Historien om Romers ungdom - studier, ensomhed og misbrug, årene som reklamemand med hurtige penge og mere misbrug, derouten og debuten som forfatter - er interessant læsning. Sidehistorierne kunne un...


Jyllands-posten

d. 8. juni 2018

af

af

Tobias Skiveren (f. 1987)

d. 8. juni 2018


Kristeligt dagblad

d. 8. juni 2018

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 8. juni 2018


Berlingske tidende

d. 8. juni 2018

af

af

Søren Kassebeer

d. 8. juni 2018


Børsen

d. 8. juni 2018

af

af

Line Rasmussen

d. 8. juni 2018