Bøger / faglitteratur / bibliografier

Kongemordet i Finderup Lade


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om de historiske sammenhænge, der førte til mordet på Erik Klipping i 1287, samt en præsentation af et motiv, som kan forklare mordet. Envidere gennemgås de kulturhistoriske spor i form af folkeviser, skuespil, romaner og malerier, som mordet har trukket.

Indhold

  • Den politiske vise (F-visen)

  • De ere så mange i Dannemark

  • Den traditionelle fortælling

  • Det var den unge hr. marsk Stig

  • Hustru-visen (C-visen)

  • Marsti han ud af landet for

  • Den lange vise (A-visen)

  • Marsti han vågner om midjenat


Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. juli 2008

af

af

Hans Michelsen

d. 14. juli 2008

Erik Klipping blev brutalt myrdet i Finderup Lade i 1286. I denne bog opridses begivenhedsforløbet, så vidt det er kendt, og læseren får mulighed for selv at forholde sig til den viden, der p.t. findes. Den henvender sig til specielt historisk interesserede læsere.

Mordet på kongen har naturligt nok optaget historikere gennem tiden, og der er fremsat forskellige teorier. Marsk Stig og 8 andre adelsmænd blev dømt fredløse for mordet, men denne afgørelse er siden blevet anfægtet, men aldrig modbevist og reelt ved vi ikke, hvem der begik mordet. Da mordet også har givet inspiration til romanforfattere og billedkunstnere (mest inden for nationalromantikken fx Ingemann) medtages omtaler af disse beretninger. Forfatteren er ikke faghistoriker.

Kongemordet er bl.a. behandlet i danmarkshistorierne, men bogen rummer også en stor litteraturliste, herunder også henvisninger til skønlitteratur.

Forfatteren giver et af danmarkshistoriens uløste problemer sin meget personlige gennemgang og vurdering. Den har interesse for den læser, der vil have et samlet overblik over kongemordet. Den indeholder ikke stof til faghistorikeren, men den interesserede amatør får en god læseoplevelse.


Personalhistorisk tidsskrift

2009, nr. 1

af

af

Carl E. Jørgensen

2009, nr. 1


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 180 (2009)

af

af

Jørgen Krøigård

Nr. 180 (2009)