Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Kompendium til K.E. Løgstrup: Den etiske fordring : hovedtanker og argumentationsgang


Detaljer

...


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


K.E. Løgstrup var en stringent tænker, men ikke altid en lige stringent formidler af sin tænkning. Det gælder også i Den etiske fordring fra 1956. Imidlertid er dette hovedværk i nyere dansk åndsliv af en sådan originalitet og aktualitet, at det indgår som pensum på flere uddannelsesinstitutioner og studeres flittigt på højskoler og i læsekredse. Og det er her erfaringen, at det ofte volder læseren vanskeligheder at danne sig et overblik over strukturen i bogen. Det er baggrunden for dette kompendium, som udgør et supplement til Hinandens verden. Ledsager til K.E. Løgstrup: Den etiske fordring. Mens Hinandens verden i prosaform analyserer, diskuterer og perspektiverer selve bogens indhold og tankerækker, giver kompendiet i punktform en kort og præcis oversigt over hovedtankerne og argumentationsgangen i værket. Kompendiet vil således kunne være en strukturerende hjælp ved førstegangslæsningen af Den etiske fordring, ligesom det vil kunne tjene som et tidsbesparende opslagsværk, hvis man som studerende eller underviser har brug for en hurtig repetition af større eller mindre dele af bogen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. nov. 2011

af

af

Conni Boll Christensen

d. 29. nov. 2011

De to akademiske værker er en ledsager og et kompendium til K.E. Løgstrups (1905-1981) evigt aktuelle og mest kendte bog Den etiske fordring (herefter DEF) fra 1956. Henvender sig til Løgstrup-forskere, studerende, studiekredse og alment interesserede lånere.

Værkerne udgives i serien Løgstrup biblioteket og er skrevet af David Bugge, som er lektor i etik og religionsfilosofi ved Aarhus Universitet, hvor Løgstrup var professor fra 1943-1975. Ledsageren med titlen Hinandens verden indeholder glimrende forbemærkninger og følger opbygningen i DEF. I prosaform og trin for trin analyseres, forklares, perspektiveres og diskuteres argumentationsgangen i DEF. Kompendiet fungerer som et opslagsværk og giver i punktform en kort og præcis oversigt i hovedtankerne i DEF. Kan bruges af både førstegangslæseren og som en hurtig repetition af større eller mindre dele af bogen.

DEF er kommet i flere udgaver, senest 4. udgave med et fint efterskrift af Hans Fink. Jeg har kigget i 2. udgaven fra 1991 med forord af Pia Tafdrup, hun henviser bl.a. til "Bogens verden" fra 1957, hvor der stod: "Man ikke skal forvente, at læserne vil stå i kø for sikre sig bogen". Værket er behandlet i mange sammenhænge, fx i Livtag med den etiske fordring, 2007, hvor en række Løgstrup-kendere behandler forskellige temaer.

Løgstrups tanker om forholdet mellem mennesker er stadig aktuelle. Nærværende akademiske udgivelser letter tilgangen til DEF og bør anskaffes af større biblioteker.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 1, nr. 2 (2013)

af

af

Bjørn Rabjerg

Årg. 1, nr. 2 (2013)


Jyllands-posten

d. 30. dec. 2011

af

af

Henrik Gade Jensen

d. 30. dec. 2011