Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Kommunismens sammenbrud i Øst- og Centraleuropa


Beskrivelse


Om systemets svigten, betydningen af Glasnost og Perestrojka, forløbet før og efter Berlinmurens fald, den europæiske verden efter Den kolde Krig samt Vesteuropas ønske om samarbejde og integration hen over det tidligere Jerntæppe. Med ordforklaring og tidslinie 1878-1997.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. nov. 1997

af

af

Susanna Christensen

d. 24. nov. 1997

Målgruppen til denne titel i serien Årsager og virkninger er primært unge og voksne. Bogen er udmærket og lødig som en grundig introduktion til emnet. Men for flertallet af børnebibliotekets lånere vil bogen være for stor en mundfuld. Finder store børn af egen lyst/interesse frem til bogen, står de overfor en tætskrevet og krævende tekst, der fordrer stort ordforråd og samfundspolitisk viden. Sort/hvide og farvefotos supplerer teksten. Kommunismens sammenbrud behandles bredt i relation til flere lande i Øst- og centraleuropa. Hvad betød kommunismen for østeuropæerne? Hvordan kunne Sovjetunionens magt opstå og bevares i 40 år? og hvorfor faldt den til sidst på få måneder i 1989? Udviklingen og fremtiden i området og demokratiets svære vilkår belyses. Vesteuropas rolle er løbende beskrevet og vurderes kritisk. Martin Rady kendes fra Jugoslaviens sammenbrud ,1994 i serien Brændpunkter. Han er lektor ved School of Slavonic and Eastern European Studies ved Univ. of London, og dette borger for faglig kvalitet. Bogen rummer ordforklaringer, en tidslinje fra 1878 til juli 1997, samt stikordsregister. Den kommer godt rundt om emnet, men er en del sværere end serien Brændpunkter, hvor også Sovjetunionens opløsning er beskrevet af Bernard Harbor i 1992.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. nov. 1997

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 24. nov. 1997

I årene 1990 - 93 udkom der meget samlende litteratur om forholdene i Østeuropa, fx J. Bradley: Østeuropa - vejen til demokrati fra 1992, den seneste er B. Harbor: Østeuropa - forandring og konflikt fra 1994. Disse bøger udtrykker alle en dyb bekymring for fremtiden. Det gør den foreliggende også - især for Jugoslavienområdet - men med årenes afstand tillader den sig også den vestlige sejrsmodels overlegenhed: Det eneste gode ved kommunismen var, at den afskaffede analfabetismen. Med den synsvinkel in mente er det ellers en grundig, sober og veldisponeret bog, som går kronologisk til værks, fra 1. verdenskrig og frem. De enkelte kapitler underdeles ofte i afsnit om de enkelte lande, kun Jugoslavien får sit eget kapitel. Ellers er det næsten udelukkende koldkrigens stødpudelande, der omtales; de baltiske republikker omtales perifert, Ukraine og Hviderusland slet ikke. Billedmaterialet er virkelig godt. Der er både kendte og ukendte fotos, fra Gorbatjovs "Judaskys" til en McDonaldrestaurant i Gdansk. Kortene er gode, omend der mangler et par væsentlige signaturforklaringer. Teksten henvender sig til folkeskolens ældste klasser, som her får en god basisoversigt.



Informationer og udgaver