Bøger / faglitteratur / disputatser

Koldkrigere, medløbere og røde lejesvende : kampen om historien


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
303 sider: ill.
Udgivet
2017
Ophav
Genre og form
disputatser, bibliografier

Beskrivelse


Skildring af, hvordan Den Kolde Krig efter Berlinmurens fald har levet videre som kamplads i den offentlige debat i Danmark. Hvordan debattører, medier, politikere og historikere bruger fortællingen om Den Kolde Krig både politisk og historisk.

Indhold

Kampen om Den Kolde Krig ; Fortællinger om Den Kolde Krig ; Den Kolde Krig som udenrigspolitisk kompas ; Historikernes kolde krig ; Den Kolde Krigs lange skygger ; Historie, erindring og historiekultur


Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. juni 2017

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 1. juni 2017

Interessant og lærerig skildring af, hvordan Den Kolde Krig efter Berlinmurens fald har levet videre som kamplads i den offentlige debat i Danmark. For læsere, herunder også studerende, med interesse for opgøret om Den Kolde Krig og samspillet mellem historie og politik.

Bogen beskriver først, hvordan tre koldkrigsfortællinger, konfliktfortællingen, protestfortællingen og konsensusfortællingen, anvendes af deres respektive fortalere i kampen om at definere historien. Herefter stiller den skarpt på, hvordan og hvorfor debattører, medier, politikere og historikere bruger disse fortællinger, og hvordan Den Kolde Krig både politiseres og historiseres. Bogen kommer også ind på kulturkampen, fodnotepolitikken, Thulesagen og PET-kommisionen. Bogen er en revideret udgave af Rosanna Farbøls Ph.d-afhandling. Med noteliste.

Bogen giver et fint indblik i den komplekse og polariserende debat om Den Kolde Krig, og læseren får især en god forståelse for de politisk-ideologiske værdipræmisser, som de forskellige positioner er baseret på, og den understreger, at diskussionen ikke kun handler om fortiden, men i høj grad også om nutiden og fremtiden.

.


Danske kommuner

Årg. 48, nr. 22 (2017)

af

af

Per B. Christensen

Årg. 48, nr. 22 (2017)