Bøger / faglitteratur

Kognitiv coaching : forøg din ydeevne med kognitive principper


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. sep. 2005

af

af

Martin Hjelmborg

d. 16. sep. 2005

Bogen er en meget konkret vejledning i at kunne forandre negative tanker og følelser hos et andet menneske (den coachede). Disse er nemlig ikke blot ødelæggende for den enkelte, men også for de mennesker der indgår i personens (arbejds)fællesskab og følgende heraf de præstationer, der skulle komme ud af det. Kognitionsforskningen har godtgjort, at sådanne tanker, m.m. optræder i selvforstærkende mønstre, som derfor kan registreres og bevidstgøres for personen af coacheren. Men coacheren skal også være fyldt af et oprigtigt ønske om at hjælpe personen, og må derfor foruden en grundlæggende psykologisk viden også kende sine egne følelser og motiver til bunds. Bogen er skrevet som et samarbejde mellem Irene Oestrich, cand.psych. og ph.d. og leder på Center for Kognitiv Terapi på Sct. Hans. Hun har brugt det i terapien for psykiatriske patienter og skrevet bøger om bl.a. selvværd og tankekraft. Samt erhvervspsykologisk rådgiver Frank Johansen, en førende forsker inden for læring og coaching i erhvervslivet. Bogen er i et klart og enkelt sprog og bygget logisk op med diagrammer og diverse spørge- og hjælpeskemaer, som både coachen og personen kan anvende. Skemaerne kan frit printes fra bogens hjemmeside kognitivcoaching.dpf.dk. Bogen er derfor særdeles anvendelig ikke blot til arbejdslivets coachere, men også til alle interesserede. Indhold, indledning, kilder (da., eng.), om forf.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. juli 2010

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 9. juli 2010

Bogen henvender sig til coachere eller de som vil coache på sig selv og andre fortrinsvis i arbejdslivet.

Forfatteren har de sidste ti år skrevet en halv snes bøger om kognitiv terapi og positiv psykologi, senest Slip bekymringerne, 2009 og Slip angsten, 2010. Terapiformen var indtil for få år siden ugleset, men vinder frem og har i dag et center ved Sct. Hans. Her er forfatteren leder. Den kognitive terapi mener sig videnskabeligt dokumenteret. Den fokuserer på tankers betydning for adfærd og følelser. Fx at jo mere negativ man er, jo mere negativt vil der ske. Coach skal her forstås som klog person, vejleder, mentor, rådgiver, rollemodel og facilitator. Bogen har teoretiske afsnit om hjerne og sanser. Metodens mål er at udvikle sociale og emotionelle færdigheder. Der er enkelte konkrete redskaber og fremgangsmåder som fx skemaer, men ellers er bogen mest et bud på tankers betydning for fremtid, adfærd og følelser. Sprogligt og forståelsesmæssigt lettilgængelig ikke blot for målgruppen.

Der er kommet snesevis af bøger om coaching på dansk inden for de seneste år. Ligeledes en del om kognitiv terapi og mindfulness. Dog ikke om emnerne kombineret.

Lettilgængelig lærebog som måske kan blive et standardværk for kognitiv coaching.